Cukety lze stejně jako houby na zimu nakládat. Recept na jejich přípravu je velmi jednoduchý, neboť taková příprava nevyžaduje žádné složité ani drahé suroviny. Je lepší vzít cukety s tenkou slupkou, také by neměly být přezrálé. Výsledkem bude chutný předkrm nebo příloha.
Složení:
- cuketa – 1,5 kg;
- česnek – 5-6 stroužků;
- kopr a petržel – po 4-5 snítkách;
- rafinovaný slunečnicový olej – 120 ml;
- 9% stolní ocet – 120 ml;
- cukr krystal – 3 polévkové lžíce;
- sůl – 1 polévková lžíce;
- zrnka černého pepře – 7-8 ks.
Jak připravit cukety jako houby na zimu:
- Zeleninu a bylinky omyjte, osušte na papírové utěrce.
- Oloupejte a prolisujte stroužky česneku.
- Cuketu nakrájejte na malé krátké tyčinky nebo kostičky.
- K cuketě přidejte česnek, sůl, pepř, cukr a olej a promíchejte.
- Zeleninu nakrájejte a přidejte k ostatním ingrediencím.
- Zalijte octem, vše jemně promíchejte a nechte 3-3,5 hodiny marinovat.
- Marinovanou cuketou naplňte sklenice a uzavřete je víčky, aniž byste je otáčeli. Sklenice dejte sterilovat do hrnce s vroucí vodou na 8-10 minut.
- Zašroubujte víčka, otočte sklenice víčky dolů, přikryjte je nahoře utěrkou a nechte je až do úplného vychladnutí. A je to, příprava cuket na zimu je hotová!
Také cukety lze na zimu nakládat na plátky. V tomto receptu se zelenina také nemusí vařit, dusit ani smažit.
Doporučená služba
add a comment