Jemný švestkový koláč, který se rozplývá na jazyku. Ideální místo pro lahodný oběd.

Křupavý švestkový koláč s mřížkou je nejen chutný, ale také rychlý. Proto je ideální na léto, kdy chcete v kuchyni strávit co nejméně času.

Pořadí přípravy receptu

Písek Těsto, které použijeme v dnešním receptu, je univerzální. Hodí se nejen ke švestkám, ale i k jinému ovoci, jako jsou maliny, jablka, hrušky nebo kyselý rybíz. Koláč lze připravit několika způsoby.

Suroviny
Těsto 300 g
hladká mouka 120 g
moučkový cukr 150 g
máslo 1/2 čajové lžičky
sůl1 čajová lžička
prášek do pečiva1 ks.
vejce1 ks.
protein

Náplň
800 g švestek
50 g práškového cukru
1 lžíce mleté skořice
60 g mletých vlašských ořechů
1 vejce
podle chuti
moučkový cukr

Mouku prosejeme do mísy a přidáme prášek do pečiva, sůl, moučkový cukr, změklé máslo, vejce a bílek. Ručně vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
Švestky omyjeme, odstraníme pecky a nakrájíme je na menší kousky, které vložíme do mísy. V ní je smícháme s moučkovým cukrem, skořicí a ořechy.
Na plech o rozměrech 30×40 cm položíme pečicí papír. Na mřížku dáme 1/3 těsta. Zbytek rozválíme a přeneseme na připravený plech. Okraje těsta mírně vytáhněte a do středu rozetřete švestkovou náplň.
Těsto, které jsme odložili na plech, vyválíme a nakrájíme na proužky. Ty pak položíme na švestky, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme korpus do předehřáté trouby. Pečeme při 190 °C asi 40 minut.
Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *