Okurky nakládané za studena jsou křupavá zeleninová svačinka připravená bez octa a dalších kyselin. Jejím tajemstvím je přirozená fermentace. Podělíme se s vámi o jednoduchý recept na nakládání okurek v litrové sklenici.
Okurky (malé) – 1 kg nebo o něco méně
Sůl – 1 polévková lžíce.
Kopr – 1 deštník
Česnek – 3 stroužky
Rybízové listy – 2-3 ks.
Koření (kmín, hořčice, koriandr nebo jiné) – 1 lžička nebo podle chuti.
Voda
Jak vařit
Okurky naplňte ledovou vodou a nechte dvě hodiny odstát. Odřízněte špičky.
Zelené okurky opláchneme a necháme oschnout. Nakrájejte křenový list. Zeleninu vložte do čisté sklenice.
Poté vyložte okurky. Umístěte je svisle, těsně vedle sebe. Okurky, které se nevejdou, můžete položit vodorovně nahoru.
Nakrájejte stroužky česneku a vložte je do sklenice. Přisypte koření a sůl.
Vodu v hrnci přiveďte k varu, nechte vychladnout a poté nalijte do sklenice. Navrch položte rybízové listy.