Rotační strava. Řešení nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Rotační dieta není jen způsob, jak zhubnout. Je to také způsob, jak vám pomůže odhalit alergeny, které narušují schopnost vašeho těla správně fungovat. Jaké jsou její předpoklady a může skutečně pomoci?

Rotační dieta je zpočátku spojována, stejně jako většina diet, s určitým způsobem stravování, jehož cílem je zhubnout. Rotační dieta však není jen o hubnutí, ale také o tom, že pomáhá eliminovat alergeny. Pro začátek se tato dieta dělí na dva typy.

Rotační dieta – co to je?

První varianta stravy spočívá ve střídání živin během dne nebo týdne. Tato verze se nejčastěji doporučuje lidem, jejichž cílem je úbytek tělesného tuku. Nevyžaduje vzdání se žádných potravin.

Při druhém typu diety se střídání týká potravin. Tím, že na určitou dobu vyřadíte určitou živinu a pak ji znovu zavedete, zjistíte produkt, na který vaše tělo špatně reaguje. Tato možnost se doporučuje lidem s problémy s potravinovými alergiemi.

Další část článku pod videem

Co je to „rotace“ v rotační dietě?

„Rotace“ je slovo, které většina z nás zná. Online slovník PWN definuje rotaci jako „proces nahrazování jedněch lidí, věcí, jevů atd. jinými“. V případě výživy rotace zahrnuje zařazení a vyřazení určité potraviny z jídelníčku na určitou dobu.

Varianta střídání živin ve stravování se většinou zabývá udržováním vhodného poměru mezi příjmem tuků a sacharidů. Sestavování jídelníčku by proto mělo začít stanovením příjmu bílkovin – jedná se o pevně stanovené množství.

Pro lepší pochopení si uveďme příklad osoby, jejíž kalorická potřeba je odhadována na 2500 kcal. Jeho zásoba bílkovin je stanovena na 100 g (100 g je 400 kcal, protože 1 g bílkovin jsou 4 kcal). Po odečtení 400 kcal zbývá 2100 kcal, které je třeba rozdělit do dvou dalších makroživin: tuků a sacharidů. Zde začíná proces rotace. Abyste se zbavili nežádoucího tělesného tuku, je nejlepší rozdělit si týden na dny, kdy bude člověk udržovat vysoký příjem sacharidů, a dny s nízkým příjmem sacharidů.

Podle našeho příkladu – v tzv. den s vysokým obsahem sacharidů můžete použít následující scénář: 1600 kcal (nebo 400 g) ze sacharidů a 500 kcal (nebo 55 g) z tuků. Naproti tomu v „nízkosacharidový“ den postupujeme podle opačného plánu: V případě, že se jedná o „nízký den“, použijeme následující postup: 500 kcal (125 g) ze sacharidů a 1600 kcal (180 g) z tuků.

Při hubnutí snižte přísun kalorií z vydatnějšího zdroje energie pro daný den. Toto je pouze příklad rozložení makronutrientů v této variantě. Existuje mnoho modifikací této rotace, můžete si přizpůsobit tu správnou svým potřebám a cílům.

Eliminační rotace

Při druhém typu diety, kdy rotace souvisí s potravinami, spočívá rotace v tom, že se určitá potravina nejí častěji než jednou za 4 dny. Tyto rotace začínají vyloučením potravin, které obvykle vyvolávají alergickou reakci – nejčastěji se v tomto případě jedná o vejce, mléko, ryby, citrusy, jahody a . Pokud se nepříjemné vedlejší účinky objeví i poté, co jste tyto běžné alergeny přestali používat, doporučuje se zahájit rotační dietu.

Jak to vypadá v praxi? Předpokládejme, že v našem jídelníčku jsou povoleny ořechy. Nemůžeme je však jíst každý den, ale mezi konzumací jedné a druhé porce ořechů bychom měli dodržet třídenní odstup.

Proč je střídání při eliminační dietě tak důležité?

V první řadě je to vyloučení alergie na nové potraviny zavedené do jídelníčku, k čemuž dochází při nevhodném používání eliminační diety. Velmi často se stává, že někdo, kdo drží eliminační dietu, nahradí alergen jedním konkrétním výrobkem. Tím, že to člověk dělá dlouhodobě, může získat alergii na tento konkrétní výrobek – náhražku. Mluvíme o takových případech, kdy člověk vyloučí lepek ve prospěch kukuřičných výrobků.

Tyto čtyřdenní intervaly mohou být zpočátku trochu problematické, ale představují bezpečný způsob, jak si zpestřit denní jídelníček.

Jeden z návrhů takového jídelníčku, který zahrnuje vyloučení nejčastějších alergenních potravin, může vypadat jako následující příklad. V pořadí je nejprve uveden zdroj bílkovin, pak zdroj sacharidů, pak zdroj tuků, pak ovoce, zelenina a přídatné látky.

  1. Vepřové maso, pšeničný chléb, sádlo, banány, salát, sezam,
  2. hovězí maso, pohankové kroupy, lněný olej, jablka, brokolice, slunečnicová semínka,
  3. drůbež, brambory, olivový olej, , okurky, vlašské ořechy,
  4. zvěřina, kokosový olej, lesní plody, červené fazole, chia semínka.

To je samozřejmě jen příklad, střídavá strava pro hubnutí i pro předcházení alergickým reakcím by měla být správně vyvážená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *