Je horší než panga a losos a Poláci ho jedí. Těmto rybám se co nejvíce vyhýbejte

Ryby jíme často v pátek. Některým druhům ryb bychom se však měli vyhýbat. Jsou nezdravé a způsobí nám více škody než užitku. Jeden z nich je pro naše zdraví obzvlášť nebezpečný.

Ryby v naší stravě

Pátek je dobrou příležitostí sáhnout po. Jíme smažené, pečené i v podobě rybí polévky. Ryby v těchto verzích jsou velmi oblíbené. Měli bychom je konzumovat nejen o svátcích. Podle současných doporučení Státního zdravotního ústavu a Evropské kardiologické společnosti můžeme ryby jíst 2× týdně.

Vyplatí se jíst tuků, které nám poskytnou cenné omega-3 mastné kyseliny a cenné bílkoviny.. Konzumace ryb posiluje kardiovaskulární systém, předchází rakovině, demenci a depresím. Ne každý druh ryby se však vyplatí připravovat. Kromě pangase a lososa, které jsou nechvalně proslulé, existuje ještě jeden diskutabilní druh. To vše kvůli podmínkám, ve kterých je chována.

Vyhněte se konzumaci tilapií z těchto farem

Tilapie se řadí na 2. místo v žebříčku nejoblíbenějších chovaných na světě. Ryby chované mimo Evropskou unii však žijí ve špatných podmínkách. Voda, ve které žijí, je kontaminována olovem a karcinogenní rtutí. To je případ egyptských, thajských, indonéských a filipínských chovů.

Tilapie tam chované jsou krmeny nekvalitním krmivem. Obsahuje drůbeží výkaly, zbytky vepřového masa. Přidávají se do něj hormony, které způsobují rychlý růst.. Jsou také plněny antibiotiky. Obvykle se odpad z chovu dostává do životního prostředí.

Tilapie z Evropy hodné doporučení

Nikdy nekupujte mraženou tilapii, která pochází z mimoevropských, zejména asijských chovů. Vybírejme si druhy, který je v Evropě chován v ekologických podmínkách.. Tilapie tam žijí v trvale udržitelném chovu s uzavřeným okruhem filtrované vody a nejsou krmeny krmivy s hormony. Čerstvou tilapii si můžete koupit také na polských farmách.

Tato ryba je velmi hodnotná, libová a lehce stravitelná. Obsahuje hodně fosforu, selenu, má málo kostí a jemné maso. Nemá charakteristický rybí zápach. Tilapii se vyplatí smažit s česnekem nebo péct.

tilapie
Foto: canva/alisafarov

Zdroj: planeta.pl, beszamel.se.pl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *