Jezte čerstvé i sušené. Otravný problém jednou provždy zmizí.

Švestky jsou jedním z našich nejoblíbenějších domácích druhů ovoce – v Polsku jsou na druhém místě za jablky a jahodami. Sezóna švestek je v plném proudu, tak ji pojďme co nejlépe využít. Proč? Inu, kromě lahodné chuti nám švestky nabízejí mnoho zdraví prospěšných látek.

U nás běžně pěstovaným druhem je švestka domácí, známá také jako švestka evropská. To je velmi dobrá zpráva, protože plody se v tomto případě vyznačují mimořádně vysokým obsahem polyfenolových sloučenin s antioxidačními vlastnostmi.

Vláknina a sorbitol, super sada pro snadnější vyprazdňování

Pokud trpíte zácpou nebo jen chcete upravit svůj střevní rytmus, sáhněte pravidelně po sušených švestkách: čerstvých v sezóně a sušených mimo sezónu. Dobře zde fungují také například švestkové šťávy, pěny nebo džemy.

Další část článku pod videem

Švestky obsahují sorbitol. Jedná se o chemickou sloučeninu ze skupiny cukerných alkoholů. Sorbitol pohlcuje vodu a poněkud dráždí tlusté střevo, takže je pro něj příznivé. přírodní projímadlo. V kombinaci s nerozpustnou vlákninou (která zvyšuje hmotnost strávené potravy a usnadňuje vyprazdňování), rozpustnou vlákninou (která má projímavé vlastnosti) a polyfenoly tvoří sorbitol konzumace sušených švestek zabraňuje zácpě.

Zařazení sušených švestek do každodenního jídelníčku, stejně jako švestkové šťávy, pěny nebo jistě pomůže zvýšit frekvenci vyprazdňování. Tuto skutečnost by měli vzít na vědomí i lidé trpící zácpou a syndromem dráždivého tračníku, zatímco dětem nebo lidem s průjmovým IBS se doporučuje být s konzumací těchto letních a podzimních plodů opatrní.

Švestky mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru

Výše zmíněná vláknina a sorbitol jsou kombinací, která má rovněž příznivý vliv na stav našeho střevního mikrobiomu. Bakterie, které obývají naše střeva, vlákninu a sorbitol fermentují a vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem s protizánětlivými účinky. Prostředí, které se za těchto podmínek vytváří, má další účinek na protirakovinný potenciál. Zlepšuje se také epitel tlustého střeva.

Předpokládá se, že sušené švestky mohou být druhem prebiotika. Vláknina, kterou obsahují, podporuje růst prospěšných bakterií, jako jsou např. Lactobacillus i Bifidobacterium.

Zařazení švestek do jídelníčku chrání kardiovaskulární systém

Studie ukazují, že konzumace švestek může snížit sérové hladiny peroxidů lipidů a bílkoviny CRP. Tyto protizánětlivé a antioxidační účinky ovoce jsou mimo jiné způsobeny obsahem tzv. vysokého obsahu fenolických sloučeninvčetně především chlorogenových, kryptochlorogenových a neochlorogenových kyselin.

Působení fenolických látek, zejména v kombinaci s působením vlákniny, se uplatní i při snižování celkového cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace u osob s mírnou hypercholesterolemií zlepšuje lipidový profil. To znamená, že švestky ve stravě mohou snížit celkový cholesterol a LDL cholesterol.. Kromě toho má „švestková dieta“ potenciál snižovat krevní tlak.

V tomto případě je však třeba mít na paměti, že švestky jsou pouze součástí dietního životního stylu, nikoli zázračným lékem na vysoký krevní tlak nebo problémy s cholesterolem. Navíc sušené švestky, zejména sušené, jsou bohatým zdrojem sacharidů. Proto by si na jejich konzumaci měli dávat pozor lidé s poruchami glukózy a inzulinu, včetně těch, kteří trpí inzulinovou rezistencí nebo cukrovkou.

Ze švestek lze připravit šťávy, pěny a džemy.© Adobe Stock

Sloučeniny ve švestkách mohou zabránit osteoporóze

Švestky přítomné ve stravě mohou být účinnou strategií . Proč? No, tyto plody obsahují sloučeniny, které mají příznivý vliv na stav kostí, stejně jako na stav střevní mikroflóry, jejíž stav přímo souvisí s přítomností či nepřítomností zánětu v těle. Mezi tyto sloučeniny patří především:

– vitaminy A, E, K1, C, B6, thiamin, riboflavin, niacin;

– minerální látky, včetně draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, zinku, mědi, manganu, boru;

V souvislosti se zdravím kostry si zde zvláštní pozornost zaslouží fenolické látky a měď, bór a vitamin K1. Bylo zjištěno, že konzumace švestek bohatých na tyto účinné látky může pomoci zastavit nebo dokonce zvrátit proces demineralizace kostí.

Díky vysokému obsahu fenolických látek jsou švestky vynikající protizánětlivou a antioxidační potravinou.

Švestky přitahují pozornost svou sytou, tmavou barvou. To je způsobeno červenomodrým pigmentem, který dodává ovoci intenzivní odstín. Toto barvivo je ve skutečnosti celá skupina antokyanů, které mají také ochranné vlastnosti proti rakovině a srdečním chorobám.

Již zmíněná kyselina chlorogenová je fenolická sloučenina se silným antioxidačním účinkem. Takové působení umožňuje mimo jiné inaktivovat toxické látky, které se do našeho těla dostávají z vnějšího prostředí.

Kvercetin, přítomný ve švestkách, zase účinně bojuje proti volným radikálům, zabraňuje vzniku rakoviny závislé na hormonech, inhibuje oxidaci LDL cholesterolu a má ochranný účinek na kardiovaskulární systém.. To je jistě dostatečný důvod, abychom po švestkách sahali co nejčastěji, že?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *