Kdo nemůže pít vodu z okurek? Buďte opatrní, pokud máte tyto nemoci

Šťáva z okurek rozhodně není odpad, ale doplněk zdravé stravy. Má řadu prospěšných vlastností, ale ne každý je může využít. Zde jsou uvedena onemocnění, která jsou kontraindikací pro konzumaci okurkové šťávy.

Podporuje zdraví střev, osvěžuje a potlačuje chuť k jídlu a je zdrojem cenného vitaminu C, který podporuje imunitní systém. Okurková šťáva může být skvělým doplňkem zdravého jídelníčku, ale ne pro každého.

Další část článku pod videem

Šťáva z okurek. Kdo by ji neměl konzumovat?

Šťávu z okurek by i přes její četné zdravotní účinky neměl konzumovat každý. Jednou z kontraindikací je hypertenze. Lidé trpící tímto onemocněním by měli šťávu i samotné siláže konzumovat opatrně, protože obsahují vysoký obsah soli. Ze stejného důvodu by se šťávě z kysaného zelí měli vyhýbat i lidé se selháním ledvin.

Kromě toho je třeba vědět, že kysané zelí, včetně nakládané vody, podporuje vylučování žaludečních šťáv. Proto lidé trpící žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy, vředovou chorobou nebo překyselením mohou po konzumaci kysaného zelí očekávat zvýšení nepříjemných příznaků. Konzumace šťávy z kyselých okurek se nedoporučuje ani při gastroezofageálním refluxu, stejně jako v případě syndromu dráždivého tračníku nebo Crohnovy choroby.

Nakládaná voda a nakládané okurky obecně obsahují značné množství histaminu a měli by se jim vyhýbat lidé s histaminovou intolerancí. Dr. Magdalena Cubała-Kucharska vysvětlila v , že histamin je hormon, který hraje roli při zánětlivých reakcích. Konzumace siláží u lidí s nesnášenlivostí histaminu může vést k příznakům, jako jsou bolesti hlavy, průjem, kopřivka, bolesti břicha nebo zarudnutí obličeje.

Kdo by neměl pít šťávu z okurek?© Adobe Stock

Jak často mohu pít vodu po okurkách?

Chcete-li využít zdravotních výhod pití vody po okurkách, měli byste denně vypít 1/4 až 1/2 sklenice nebo 50-100 ml, nejlépe ve dvou dávkách. Toto množství okurkové vody můžete pít i každý den. V případě zvýšené fyzické aktivity a vysokých teplot však lze toto množství zvýšit na 200 ml denně. Tato doporučení platí pro osoby, u kterých neexistují žádné zdravotní kontraindikace pití okurkové vody.

Okurková voda – proč ji pít?

Pití okurkové šťávy má mnoho zdraví prospěšných účinků. Pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z těla a poskytuje pocit sytosti. Kromě toho účinně napomáhá odbourávání tuků v těle. Tato šťáva je také skvělým prostředkem proti kocovině a podporuje střevní bakteriální flóru, zároveň je bohatým zdrojem vitaminů, jako jsou A, C, E a K. Pravidelná konzumace okurkové šťávy příznivě působí na vzhled pokožky, vlasů a nehtů a doplňuje nedostatek vápníku, draslíku, hořčíku a zinku. Okurková šťáva pomáhá při , odstraňování toxinů a usazenin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *