Odborníci bijí na poplach. V tomto ročním období je lepší banány nejíst.

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce. Často je volíme jako dezert nebo rychlou svačinu o přestávce v práci. Jsou proslulé svými četnými blahodárnými účinky. Podle odborníků bychom je ale bohužel neměli jíst po celý rok. Jejich argumentace dává podnět k zamyšlení. Ne každý si je uvědomuje.

Banány v kuchyni

Levné, dostupné v každém obchodě. Banány si v mžiku získaly srdce Poláků. Dříve byly exotickým luxusním zbožím, dnes jejich chuť zná každý. Ovoce můžeme úspěšně využít i v kuchyni. Dodam ho nejen do ovocného salátu, ale také do , zdravého smoothie nebo koláče. Banány můžeme použít také k přípravě omáčky k masu nebo rybám. Dobře poslouží také jako poleva na ovesné vločky, kaši nebo pudink.

Banány se vyznačují jemnou sladkou dužinou. Podporují, paměť, snižují, pomáhají snižovat krevní tlak, doporučují se při pálení žáhy a snědené hodinu před spaním usnadňují usínání. Už jen ty výhody! Bohužel ne každé roční období je pro konzumaci těchto plodů vhodné.

V tomto ročním období je lepší banány nejíst.

Banány jsou v obchodech k dostání po celý rok. Podle odborníků je však lepší po nich v zimních měsících nesahat. Důvod? Ovoce obsahuje velkou dávku draslíku, který má důležitou funkci v procesu termoregulace organismu. Zvýšené množství tohoto prvku může vést k podchlazení, což má za následek větší náchylnost k virům..

Neznamená to, že se máte zcela vzdát konzumace banánů, ale v chladnějších měsících je lepší omezit jejich množství a vsadit mimo jiné na citrusy, které jsou cenným zdrojem vitaminu C. Kdo by banány neměl konzumovat?

Banány nejsou pro každého

Především by banány neměli konzumovat lidé, kteří jsou na toto ovoce alergičtí.. Často jde toto postižení ruku v ruce s alergií mimo jiné na kiwi nebo citrusy. Pokud po konzumaci těchto druhů ovoce zaznamenáte příznaky, jako je svědění po celém těle, slzení očí, bolesti břicha, zvracení nebo průjem, okamžitě kontaktujte svého alergologa.

Na našich stránkách najdete nejzajímavější recepty a tipy. Nedávno jsme mimo jiné napsali a poskytli recept na .

banány.jpg
Foto: Canva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *