Borůvka není pro každého. Může způsobit nebezpečnou reakci

Sezóna borůvek je v plném proudu. Ukazuje se však, že toto lahodné ovoce není pro každého. Borůvky snědené někým, kdo by je jíst neměl, mohou mít vážné následky. Čtěte dále a dozvíte se, kdo by borůvky jíst neměl a proč.

Borůvky naše oblíbené ovoce

Borůvky jsou , která je u nás velmi oblíbená. Dobývá nejen stánky na trhu, ale pěstuje ji i mnoho majitelů pozemků. Není divu, protože má vynikající chuť, vitamínové složení a lze ji přidávat do mnoha výborných dezertů.

Bohužel se ukazuje, že borůvky nemůže konzumovat každý. V cestě stojí zdravotní kontraindikace. O všech se dozvíte ve zbytku článku.

Kdo by neměl jíst borůvky?

Přestože borůvky mají mnoho cenných složek a jsou bohaté na vitaminy, někteří je označují za přírodní lék, neměli by je jíst lidé, kteří užívají některé léky. Jedná se především o ty, které ředí krev. Vysoká koncentrace vitaminu K v tomto ovoci může také způsobit srážení krve. Pokud tedy užíváte tento typ léků, poraďte se před konzumací ovoce se svým lékařem, zda pro vás budou borůvky vhodné.

Buďte opatrní s množstvím

Ukázalo se také, že borůvky jsou ovoce, které může lidem, kteří trvale neužívají léky, způsobit i jiné potíže. Nejde jen o zažívací potíže, ale i o alergie. Někteří z nás mohou pociťovat alergické příznaky, kterých se obávají:

  • bolesti břicha
  • bolesti hlavy
  • vyrážka
  • ekzém
  • problémy s dýcháním
  • otoky.

Pokud jste někdy po požití borůvek pocítili některý z výše uvedených příznaků, je velmi pravděpodobné, že trpíte alergií. Zajděte ke svému lékaři a dozvíte se o ní více.

Podívejte se také, a .

bo r.jpg
Foto: canva/elizadean

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *