Jezte místo brambor. Má méně kalorií, ale rychle zasytí a snižuje chuť k jídlu.

 

Topinambur byl donedávna v polské kuchyni prakticky neznámý, ale v posledních zhruba deseti letech si neustále získává oblibu a na stolech se objevuje stále častěji. Je ceněn pro svou chuť a výživovou hodnotu. Co všechno se dá z hlíz topinamburů připravit? Jak chutná? Proč stojí za to ho jíst?

Topinambur, jinak ssasanka cibulkonosná (Helianthus tuberosus) je zelenina pocházející ze Severní Ameriky. Na rozdíl od té obecné nevyužívá semena, ale podzemní orgány – hlízy. Vypadají trochu jako oddenky zázvoru, ale jsou článkované, což je jeden ze způsobů jejich identifikace. Mají mírně oříškovou a nasládlou chuť.spojená se slunečnicovými semínky, ořechy a artyčoky. Topinambur je trvalka, ale nejčastěji se pěstuje jako jednoletka. Je nápadnou zahradní dekorací. Vytváří malé, ale četné žluté květy. Dorůstá výšky až kolem dvou metrů.

Jak pěstovat topinambury na zahradě?

Hlízy vysazujte na podzim nebo brzy na jaře do hloubky 10-15 cm. Nejlépe je umístit je do řádků na vzdálenost asi 50 cm, přičemž správná vzdálenost mezi řádky je 70-100 cm. Současně vysazujte je v dostatečné vzdálenosti od ostatních rostlin, protože hlíznaté slunečnice jsou expanzivní a mohou vytlačit slabší druhy. Pro pěstování je třeba vybírat slunná až mírně zastíněná stanoviště. Dává přednost úrodným, humusovitým a vlhkým půdám. Je třeba se vyhnout pěstování v lehkých, písčitých půdách. V době sucha by se měla zalévat a pravidelně odplevelovat. Vyplatí se používat podnože. Hlízy dozrávají na podzim. Sklízí se, když rostlina začne odumírat (žloutnutí listů).

Topinambury na talíři – jak je použít?

Topinambury se používají různými způsoby: lze je jíst syrové (např. přidávat do salátů), smažené, pečené a vařené. Je vhodná k přípravě pyré jako alternativa k běžným bramborám. Lze ji zapékat s bylinkami a používat jako jako příloha k pečeným masům (např. svíčkové) a jiným masům.. Doporučuje se podávat také k sójovým kotletám. Je velmi chutná jako základ polévky – smetana. Hlízy lze použít k pečení ve formě hranolků, hranolků nebo plátků (jako se vaří sladké brambory).

Proč jíst hlízy topinamburů?

Topinambury jsou pokladnicí vitaminů (A, C, E, K, vitaminy skupiny B) a minerálních solí (draslík, železo, vápník a zinek). Obsahují také vlákninu a inulin. Poslední účinná látka pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, a proto se doporučuje lidem s cukrovkou 2. typu a těm, kteří drží redukční dietu. Má nízký glykemický index a je nízkokalorická. Dodává pocit sytosti a . Reguluje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje krevní tlak. Pomáhá čistit tělo od toxických produktů metabolismu. Šťáva z topinamburů se používá zevně k léčbě popálenin a lupénky.

Topinambur je zelenina, které stojí za to dát šanci. Můžete si ho koupit v obchodech nebo si ho sami vypěstovat. Druhá možnost má více výhod. Za prvé – víme, co jíme. Za druhé – rostlina má skvělé dekorativní vlastnosti a obohacuje tak zahradu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *