Zeleninové lečo za 5 minut – skvělý předkrm i na dovolenou: tady je, kam dát cuketu – a 20 sklenic na zimu nebude stačit.

První sklizeň cuket jde velmi rychle, ale pak je kvůli množství často musíte rozdat sousedům a známým. Poté, co se seznámíte s tímto receptem na lečo, už nedáte pryč ani jednu cuketu za nic jiného.

 

  • 1 kg cukety (přibližně);
  • 150 g cibule;
  • 1 kg sladké papriky;
  • 1 litr rajčatové šťávy;
  • 1 polévková lžíce soli;
  • 100 g krystalového cukru;
  • 100 ml 9% octa.

Cuketu nakrájejte na plátky. Není nutné, aby byly příliš mělké, aby neztratily příjemnou křupavost. Jejich šířka by neměla být menší než 1 cm. Dále nakrájejte cibuli na půlkolečka. A poté nakrájejte sladkou papriku na 2 cm široké plátky.

Když je zelenina nakrájená, je třeba připravit omáčku. K tomu zřeďte rajčatový protlak vodou na středně hustou konzistenci. Přidejte ocet, cukr a sůl. Pokud máte rádi koření, můžete ho použít. Hodí se například nové koření, paprika, hřebíček nebo koriandr.

Omáčku přiveďte ve velkém hrnci k varu. Poté do ní přidejte nakrájenou zeleninu. Poté počkejte, až začne „bublat“, a nechte ji na ohni ještě 3-5 minut. Poté je třeba lečo nalít do sterilizovaných sklenic a zavinout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *