Vertuta je již dlouho mezinárodním pokrmem, i když její domovinou je teplá Moldávie. Křehká, šťavnatá, křupavá a křehká vertuta se díky svému univerzálnímu těstu může péct s různými náplněmi. Dnes ji vyzkoušejte s jablky.
Vertuta s jablky
Ingredience
„Jablka – 3 kusy,
mouka – 300 gramů,
voda – 150 mililitrů,
máslo – 50 mililitrů,
cukr – 100 gramů,
skořice – 1 čajová lžička,
citronová šťáva – 1 polévková lžíce,
špetka soli.
Příprava
V míse smícháme mouku, vodu, olej a špetku soli. Uhněteme těsto a necháme ho 30 minut odpočívat pod utěrkou.
Jablka omyjeme, oloupeme ze slupky a jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
Nakrájená jablka smíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
Těsto rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na tenkou vrstvu.
Do středu těsta dáme polovinu jablečné náplně.
Těsto s náplní opatrně srolujte do rolády a okraje zastrčte, aby se náplň nerozlila. Totéž opakujte se zbytkem těsta a náplní.
Vermutky položte na plech vyložený pergamenovým papírem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30-35 minut, dokud vertuty nezezlátnou.
Podávejte vychladlé nebo teplé.