Vařím zrazy podle babiččina receptu: má tajemství, díky nimž je pokrm chutnější.

Když léto překročí rovník a příroda nás štědře obdaruje čerstvou zeleninou a bylinkami, je čas připomenout si recepty, které se předávají z generace na generaci. Jedním z takových receptů je zrazy. Je to pokrm, který vyvolává vzpomínky na dětství, útulné rodinné večeře a samozřejmě na babiččinu kuchyni.

V mé rodině se zrazy vždy připravovaly se zvláštní láskou a každá várka byla svým způsobem jedinečná. Babička říká, že tajemství lahodných zrazů spočívá nejen v čerstvých a kvalitních surovinách, ale také v náladě, ve které je připravujete.

Ingredience:
500 g mletého masa (vepřové a hovězí ve stejném poměru)
2 velké brambory
1 cibule
200 g žampionů nebo jiných hub
1 vejce
100 g strouhanky
Sůl a pepř podle chuti
Rostlinný olej na smažení
Zelení (kopr, petržel) na ozdobu
Příprava:
Příprava náplně. Brambory oloupeme a uvaříme do měkka. Poté rozmačkejte na kaši, podle chuti dosolte a opepřete. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji do zlatova. Nakrájejte houby a smažte je spolu s cibulí. Bramborovou kaši smícháme s houbami a cibulí.
Příprava mletého masa. V hluboké misce smíchejte mleté ​​maso s vejcem, solí a pepřem. Směs důkladně prohněteme, dokud nebude hladká.
Vznik zraz. Vezměte malé množství mletého masa a v dlani ho prohněťte na plochý koláč. Doprostřed dejte trochu bramborové náplně s houbami a okraje opatrně zaštípněte, aby zrazy získaly tvar kotlety. Zrazy obalíme ve strouhance.
Smažení. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Smažte zrazy na obou stranách dozlatova, poté snižte teplotu a vařte přikryté dalších 10–15 minut, dokud nebudou zcela uvařené.
směny. Hotové zrazy dejte na talíř, ozdobte jemně nasekanými bylinkami a podávejte horké. Hodí se k lehkému zeleninovému salátu nebo nakládaným okurkám.
Tipy a triky:
Pro sytější chuť můžete do náplně přidat trochu strouhaného sýra.
Pokud chcete mít zrazy šťavnatější, přidejte k mletému masu trochu nahrubo nastrouhané cukety.
Jako chlebíček můžete použít nejen krekry, ale také krupici nebo mleté ​​ovesné vločky.
Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *