Pravé beljaši by měly být šťavnaté, s měkkým a chutným těstem a křupavou kůrkou, ale mnoho hostitelů má těsto, které zdánlivě dobře sedí, ale po usmažení jsou beljaši tvrdé a někdy dokonce gumové. Dnes se s vámi podělíme o recept na právě takové beljaši, které se dříve prodávaly na trzích a v jídelnách.
Tento recept je samozřejmě mírně upravený, ale belyashi se povedou stejně chutně.
Již dříve jsme si řekli, jak připravit univerzální těsto na koláče a pizzu.
Ingredience: 1:
Na těsto:
- Mouka – 3 šálky;
- Sušené droždí – 7 g;
- Cukr – 1 polévková lžíce;
- Sůl – 1 lžička;
- Kvasný prostředek – 0,5 lžičky;
- Voda – 300 ml;
- Rostlinný olej – 50 ml.
Na nádivku:
- Mleté vepřové a hovězí maso – 300-400 g;
- Cibule – 1 ks;
- Studená voda – půl šálku;
- Sůl, pepř.
Příprava:
- Těstoviny nemusíte dělat, v hluboké míse smíchejte teplou vodu, cukr, sůl a droždí, dobře promíchejte. Do tekuté směsi prosejte mouku a prášek do pečiva, vypracujte těsto a v poslední fázi hnětení přilijte rostlinný olej.
- Hlavně to nepřehánějte s kváskem, jinak bude těsto tuhé. Proč zkušené hospodyňky radí přidávat kvásek? Odpověď je jednoduchá – výrobky z takového těsta i druhý a třetí den zůstávají měkké. Těsto je samo o sobě pórovité a vzdušné.
- Těsto by mělo být měkké a pružné, je důležité na něj nezapomenout, i když se trochu lepí na ruce.
- Těsto pošleme do mísy a přikryjeme utěrkou, odstraníme na teplé místo na 1 hodinu.
- Mezitím si připravte mleté maso. Cibuli můžeme nasekat v mixéru nebo nastrouhat. K mletému masu přidejte cibuli, sůl, pepř a studenou vodu a dobře promíchejte. Díky studené vodě bude náplň do beleše ještě šťavnatější a křehčí.
- Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, vyválíme z nich kuličky a necháme 15 minut kynout. Z kuliček vyválíme ploché placky, do jejichž středu vložíme mleté maso a vytvoříme beleše.
- Smažte na rozehřáté pánvi s dostatečným množstvím oleje z obou stran dozlatova.
Přečtěte si také: Budete nadšeni: nejrychlejší, nejvzdušnější a nejšťavnatější beleši – bez droždí