Neobvyklé, chutné a užitečné. Prozradíme vám, jak připravit dezerty z cuket.
Sezóna cuket může být pro hostitelky bolestí hlavy: už si nedokážete představit, co z nich připravit. Nakládání, smažení lívanců, zavírání kaviáru – to vše je známé …
Málokdo však ví, že z cuket se připravují vynikající dezerty. A mlsní jazýčci si nebudou vyčítat extra lžičku pochoutky k čaji, protože cuketa je nízkokalorická zelenina.
Cuketové koláčky
Složení
350 g cukety (netto)
4 vejce
200 g pšeničné mouky
180 g cukru
100 g ořechů
120 ml másla neutrální chuti
3 lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 špetka soli
Na zdobení
100 g hořké čokolády
Hrst ořechů
Příprava krok za krokem
Nastrouhejte cuketu na struhadle na červenou řepu a dejte stranou.
Ořechy nasekejte najemno.
Mouku prosejeme do mísy, přisypeme kakao, prášek do pečiva a skořici a promícháme.
V samostatné míse vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli, dokud směs nezbělá a nezvětší se její objem. Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej.
Cukety lehce vymačkejte a spolu s ořechy je vložte do vaječné směsi. Postupně po malých dávkách za stálého míchání přidávejte směs mouky a kakaa.
Těsto nalijte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45-50 minut.
Připravenost můžete zkontrolovat pomocí párátka. Pokud zůstane suchý – koláč je upečený, pokud ne – nechte ho ještě 5-10 minut odležet a znovu zkontrolujte.
Po vyjmutí z trouby nechte koláč ve formě vychladnout a poté jej vyjměte.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a koláčky jí pokapejte. Povrch posypeme nasekanými ořechy.
Cuketový koláč
Ingredience
300 g cukety
250 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
3 vejce
200 ml kukuřičného oleje
250 g cukru
1 sáček kvásku
1 vanilkový lusk
špetka soli
Příprava
Cukety omyjte, zbavte ocásků a oloupejte. Nastrouhejte je na struhadle na červenou řepu a lehce vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne čirá pěnivá směs.
Mouku prosejeme, přidáme mandlovou mouku, prášek do pečiva, sůl a vanilková semínka. Smíchejte s vaječnou směsí, vložte máslo a znovu promíchejte.
Do těsta vložte cukety, důkladně promíchejte a směs nalijte do formy vymazané olejem a vysypané moukou nebo vyložené pečicím papírem.
Cuketový koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinu.
Pokud povrch po prvních 40 minutách pečení příliš ztmavne, můžete jej přikrýt alobalem.
Koláč nechte ve formě, dokud nevychladne. Před podáváním moučník posypte moučkovým cukrem.
Bábovka s cuketou a tvarohem
Moučník podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou, posypaný čerstvými lesními plody.
Ingredience
0,5 kg tvarohu
0,5 kg cukety
3 vejce
125 ml kefíru
70 g sultánek
2-3 lžíce hnědého cukru
1 lžička vanilkového cukru
3-4 lžíce ovesných otrub
½ lžičky soli
Příprava krok za krokem
Cuketu nastrouhejte na struhadle na červenou řepu, přendejte do cedníku a nechte okapat přebytečnou tekutinu.
V samostatné míse rozšlehejte vejce s cukrem.
Do tvarohu nasypte sůl a vanilkový cukr a dobře promíchejte.
Do tvarohu přidáme kefír, ovesné otruby, omyté sultánky a vymačkanou cuketu. Důkladně promícháme a necháme 5-10 minut odstát.
Připravenou směs nalijeme do olejem vymazané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.