Na Sicílii ho jedí pořád. Požádala jsem o recept a moje rodina zapištěla nadšením.

Kastrol je jídlo, které zachrání den, když nemáte moc času na přípravu oběda nebo teplé večeře. Recept, který jsem si přivezla ze Sicílie, má tu výhodu, že se dá podávat i při setkání s přáteli nebo rodinou. Kombinace cukety a sýra je opravdu vynikající.

Cuketový nákyp
Cukety jsme začali ochutnávat a oceňovat teprve nedávno. Ve středomořské kuchyni má tato zelenina pevně zakotvenou a silnou pozici. Je na ní založeno mnoho tradičních receptů. Jedním z nich je nákyp, který se jí na Sicílii. Zde je to, co potřebujete:

V tomto nákypu je důležitý především sýr ricotta, který má jemnou smetanovou chuť a není příliš kalorický. Pochází ze Sicílie, kde se tradičně vyrábí ze syrovátky z buvolího a ovčího mléka. Oba druhy jsou zařazeny na seznam produktů s chráněným označením původu. Tento měkký, sladký sýr je ideální do nákypů a omáček .
Italové mu říkají „král sýrů“ a jedí ho od rána do večera. Parmezán je tvrdý sýr světle slámové barvy s mírně zrnitou strukturou. Docela se drolí, ale nejlépe se strouhá nebo krájí na silné plátky.
Třetí sýrovou složkou v nákypu je mozzarella. I to je jeden z nejznámějších italských sýrů, který v létě najdete téměř v každé lednici. Je známá jako základ slavného salátu caprese, tedy rajčat s kousky mozzarelly a bazalky.

Italský cuketový nákyp

Složení:

Složení: 3 středně velké mladé cukety,
1 velká cibule,
2 lžíce olivového oleje,
3 stroužky česneku,
150 g sýra ricotta,
půl šálku 30% smetany,
3/4 šálku strouhaného parmezánu,
půl šálku strouhanky
50 g strouhané mozzarelly,
2 lžíce másla,
oregano a bazalka podle chuti,
sůl, pepř podle chuti.

Způsob přípravy:

1.Postup: Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Posypeme je solí a necháme 10-15 minut odležet. Poté vodu slijeme a cukety osušíme papírovou utěrkou.
2.Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Osmahněte ji a lehce opečte na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání osmahněte.
3.Ricottu smíchejte se smetanou, ochuťte oreganem, bazalkou, solí a pepřem. Smíchejte s polovinou parmazánu, osmaženou cibulí a česnekem.
4.Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Poklademe vrstvou plátků cukety a zalijeme je částí omáčky. Přikryjte plátky cukety, opět přidejte omáčku a tak dále, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
5.Zbylý parmazán smíchejte se strouhankou a nastrouhanou mozzarellou. Směsí posypte vrchní část nákypu. Posypte ji vločkami másla. Celé to pečte asi 30 minut při 180 °C.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *