Červenou řepu nevařím hodiny – stačí 15 minut: ve vaření je trik – je chutnější, šťavnatější a bez zápachu v celém domě.

Červená řepa je neuvěřitelně zdravá a chutná zelenina, která se často používá do salátů, polévek a dokonce i dezertů. Mnoho lidí se však vaření červené řepy doma vyhýbá kvůli dlouhé době vaření a silnému zápachu, který se může šířit kuchyní.

Máme však dobrou zprávu: červenou řepu můžete uvařit rychle a bez přílišného zápachu pomocí jednoho jednoduchého triku.

Tajemství rychlého vaření červené řepy

Tradičně se červená řepa vaří asi hodinu nebo i déle, aby změkla. Existuje však metoda, která dokáže zkrátit dobu vaření na 15 minut. Tajemství spočívá v použití multifunkčního nebo tlakového hrnce. Tyto kuchyňské spotřebiče mohou proces vaření výrazně urychlit díky vysokému tlaku, pod kterým se zelenina vaří.

Jak vařit červenou řepu v tlakovém hrnci:

Příprava: Řepu důkladně omyjte pod tekoucí vodou a zbavte ji všech nečistot a zbytků zeminy. Odřízněte konce, ale slupku ponechte – to pomůže zachovat více vitaminů a sníží „krvácivost“ řepy.

Krájení: Aby se řepa uvařila ještě rychleji, nakrájejte ji na několik velkých kusů. Tím se zvětší plocha, což napomáhá rychlejšímu pronikání tepla.

Přidání octa nebo citronové šťávy: Do vody na vaření přidejte trochu octa nebo citronové šťávy. To nejenže pomůže zachovat zářivou barvu červené řepy, ale také neutralizuje její přirozený zápach, který je pro mnoho lidí nepříjemný.

Vaření: Červenou řepu naplňte vodou tak, aby zcela zakryla zeleninu, a vařte ji pod uzavřenou pokličkou v tlakovém hrnci pod vysokým tlakem po dobu 15 minut.

Chlazení: Po dokončení vaření rychle uvolněte tlak v tlakovém hrnci a nechte řepu před vyjmutím mírně vychladnout. Vychladlou řepu lze snadno oloupat ze slupky.

Jakmile řepa vychladne, můžete ji nakrájet na kousky vhodné velikosti pro váš pokrm. Červená řepa je nyní připravena k přidání do salátů, druhých chodů nebo k použití jako příloha. Zjistíte, že řepa je nejen měkká a šťavnatá, ale také si zachovává bohatší chuť bez dalších pachů.

Použitím této metody ušetříte čas, usnadníte si přípravu červené řepy a zpříjemníte si ji tím, že zabráníte šíření pachů po domě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *