Plněné papriky s mletým masem a rýží podle receptu Zdeňka Poglreicha – skutečné kulinářské dílo na váš stůl.
potřebné produkty
– pepř – 10 ks
– cibule – 1 hlava
– mrkev – 1 ks
– celer – 2 stonky
– olej – 40 ml
– rýže – 1 lžička
– strouhaná rajčata – 100 g
– červená paprika – 1/2 polévkové lžíce.
– Chaber – 1 polévková lžíce.
– česnek – 2 stroužky
– mleté maso – 400 g
– petržel
– sůl podle chuti
K plnění
– vejce – 2 ks.
– jogurt – 1 lžička.
– mouka – 2 polévkové lžíce
– omáčka – tekutina z pečených paprik
– sůl podle chuti
způsob vaření
Oloupejte cibuli, mrkev a celer a nakrájejte je na malé kousky. Vložte je na pánev s rozehřátým olejem a trochu je osmahněte. Na pánev se zeleninou vložíme opranou rýži.
Smažte za stálého míchání, dokud nezesklovatí. Přidáme červenou papriku, rajčata a zalijeme sklenicí vody.
Snižte teplotu vařiče a nechte rýži vařit, dokud nevstřebá vodu. Nakonec přidejte mleté maso, nasekaný česnek, jemně nasekanou petrželku a podle chuti osolte.
Papriky očistíme od stopek a semínek. Propíchneme je na několika místech špejlí nebo vidličkou, uvnitř je osolíme a naplníme připravenou nádivkou.
Otvor všech nakrájených paprik se namočí do mouky a poté se položí do vyhřátého a olejem vymazaného pekáče. Naplní se jedním a půl hrnkem teplé vody. Naplněné papriky se dají péct do předehřáté trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi na 50 minut.
Po upečení se přendají do jiné nádoby a voda, ve které se papriky pekly, se scedí.
V misce se rozšlehají dvě vejce, přidá se jogurt, mouka a scezená šťáva z pečení. Vmíchá se zálivka a za občasného míchání se dá vařit na sporák, dokud nezhoustne.
Plněné papriky podávejte s připravenou omáčkou.