Výborný dort: děláme ho jen ze 2 vajec a sklenice zakysané smetany a nelitujeme!

Příprava tohoto dortu je jednoduchá a rychlá a výsledkem je lahodný dezert, který si zamiluje celá rodina. Náplň ze zakysané smetany dodává dortu jemně nakyslou chuť, která krásně kontrastuje se sladkým těstem, a přesto je dort lehký a vzdušný. Zde je recept na lehký, krémový a svěží dezert, který si rychle získá vaše srdce i chuťové pohárky.

Co budeme potřebovat:

Těsto:
Potřebujeme: 2 žloutky
80 g másla
70 g krystalového cukru
Kůra z jednoho citronu
200 g hladké mouky
1 lžička kvásku

Krém:
2 vaječné bílky
80 g krystalového cukru
400 g zakysané smetany (1 velký kelímek)
3 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu

Jak budeme postupovat:
1) Oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme cukr a šleháme do pěny. Poté přidáme změklé máslo nakrájené na malé kousky.

2) Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto.

3) Těsto rozdělíme, z jedné třetiny odkrojíme a obě části necháme odpočinout v chladničce.

4) Mezitím si připravíme krém. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhých špiček, postupně přidáme cukr a nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Zahustíme moukou nebo škrobem a důkladně promícháme.

5) Většinu těsta rovnoměrně rozetřeme do připravené formy, přidáme krém a zbytek těsta rozetřeme na povrch.

6) Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

7) Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete jej podávat.

Tipy:
Vychutnejte si tento recept na cukroví, které je vhodné pro přípravu cukroví, které je vhodné pro přípravu cukroví:
Pro extra chuť můžete do krému přidat vanilkový extrakt, citronovou kůru nebo rum.
Pro lehčí a šťavnatější krém můžete zakysanou smetanu vyšlehat se šlehačkou.
Přejeme vám dobrou chuť a úspěch při přípravě tohoto jedinečného dortu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *