Čím je pro zahradníka cenný starý chléb?

Nečekané využití starého chleba na zahradě.

Nevyhazujte jídlo!

Chléb má mezi potravinami odjakživa výsadní postavení, a proto si vysloužil označení „Boží dar“. Byl základní potravinou, kterou kdysi jedli nejen chudí. A je uctíván i dnes. Ať už se jedná o chléb nebo jiné potraviny, vždy najdou další využití dříve, než jsou vyhozeny. Buďte proto šetrní a využijte každé jídlo.

Ze ztvrdlého chleba, který byste jinak vyhodili, si můžete vyrobit skvělé hnojivo na zahradu.

Starý chléb pro úrodnou zahradu
Ze ztvrdlého chleba, který byste jinak vyhodili, můžete vyrobit skvělé hnojivo pro vaši zahradu. Díky kvasnicím, minerálním látkám a vitamínům obsaženým v chlebu podpoříte růst a odolnost rostlin, posílíte kořenový systém a zajistíte chutnější plody.

Jak vyrobit hnojivo

Výroba hnojiva z chleba je jednoduchá a zvládne ji každý. Naplňte desetilitrovou nádobu do jedné čtvrtiny starým chlebem, který by neměl být plesnivý. Pokud chcete, aby bylo výsledné hnojivo účinnější, použijte jak obyčejný pšeničný, tak žitný chléb, nejlépe v poměru 1:1.

Poté těsto naplňte vodou 2-3 cm pod okraj. Poté nádobu uzavřete víkem a postavte ji na 1 týden na teplé místo, nejlépe na slunce. Díky tomu začne hnojivo kvasit. Po uplynutí této doby stačí koncentrát před použitím naředit, tj. 1 litr kvasnic na 1 vědro vody. Nezapomeňte směs řádně promíchat.

Jak pokračovat v hnojení

Vzhledem k tomu, že toto hnojivo obsahuje jednoduché sacharidy, které jsou zároveň živnou půdou pro mnoho nežádoucích bakterií a různých plísní, zacházejte s ním opatrně. Během vegetačního období hnojte plodiny třikrát. Je však nutné dodržovat osvědčená pravidla.

Před tvorbou květů a následně dvakrát během růstu plodů použijte hnojivo z tvrdého chleba. Vždy jej aplikujte za teplého počasí, aby se kvasinkám dařilo. Má proto výborné podmínky i ve sklenících. Před aplikací hnojiva půdu lehce zalijte, aby ji kvasinky mohly lépe asimilovat.

Výhodou chlebového hnojiva pro rostliny je obsah kvasinek, které podporují jejich zdravý vývoj a růst.

Výhody chlebového hnojiva

Výhodou chlebového hnojiva pro rostliny je obsah kvasnic, který podporuje jejich zdravý vývoj a růst. Zároveň pomáhá zvyšovat odolnost vůči nežádoucím chorobám a různým škůdcům. Skvěle také podporuje celý kořenový systém, který je pro rostliny klíčový.

Pro jaké rostliny je ideální?

Hnojivo neváhejte použít pro papriky, okurky, cukety, dýně a rajčata, ale stejně tak je vhodné pro jahody, mrkev, muškáty a růže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *