Jahody vložte do formy a naplňte je směsí. Tenhle dort bych mohla jíst pořád

Jednoduchý recept na rychlý jahodový koláč. Jogurtový pudink leží na pískovém základu a velké kousky čerstvých jahod jsou v něm zavěšeny jako dvojitá smetana. Je to celé velmi chutné, jahodové a ne příliš sladké.

Jahodový koláč

Na konci července je vrchol sezóny jahod za námi, ale polní plody lze v obchodech stále najít ve velmi pěkné, o něco méně sladké verzi. Takové světlé a kompaktní plody se však skvěle hodí do dortů, které jsou samy o sobě sladké. Proto se dobře hodí do různých krémových nebo jogurtových kompozic, jako je tato.

Základem pro tento koláč je polosladké těsto. Pokud ho nahradíme jeho drobivou obdobou, tedy pouze žloutkovým těstem bez kypřícího prostředku, získáme moučník podobný spíše koláči nebo quiche.

Jednoduchý recept na jahodový koláč.

Takový koláč připravíme tak, že hotový pudink ze sáčku nahradíme bramborovou moukou a vanilkovým cukrem.

Složení
– 600 g jahod
– ¼ kg mouky
– 3 vejce
– 420 g řeckého jogurtu
– ½ balíčku (100 g) másla
– 1 balení vanilkového pudinku
– 50 g cukru (plus pudinkový cukr, pokud používáte neslazený)
– 2 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
– 1,5 lžičky kypřícího prostředku

Jahodový jogurtový koláč

Nejprve si připravíme těsto na základ. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, 1 vejce, 120 g kefíru, máslo a 50 g cukru. Uhněteme hladké těsto a vytvoříme z něj kouli. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny do lednice.

Jahody rozkrojte na polovinu. Posypeme je škrobem a vložíme do mísy. Do další mísy nalijte zbylý jogurt. Do mísy s jogurtem přidejte zbytek ingrediencí na těsto a promíchejte mixérem.

Vyjměte základ z chladničky a položte ho na dortovou formu, přičemž ho přeložte i po stranách, abyste vytvořili nádobu na náplň. Do formy vložíme jahody. Zalijte je jogurtovou směsí.

Koláč pečte asi hodinu při teplotě 180 °C.
Před podáváním nechte vychladnout.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *