Šunka bez domácího vařiče šunky

V poslední době se snažím nekupovat masové pochoutky v obchodě, ale vařit domácí masné výrobky, protože je to mnohem zdravější než výrobky z obchodu s různými konzervanty, barvivy a dusičnany. Je to chutné, zdravé, pohodlné a levnější a navíc znáte celé složení na 100 %.

Domácí šunka zaujímá v našem rodinném jídelníčku přední místo, je aromatická, pikantní a velmi chutná, a hlavně zdravá. Takový výrobek lze podávat i malým dětem, protože je vyroben z přírodního masa.

Dnes se s vámi podělím o úspěšný recept, který nevyžaduje šunkovou kýtu. Jediné, co je potřeba udělat, je to, že ne vždy je příprava rychlá, ale výsledek stojí za to. Takže si můžete počkat. Tak si recept zapište…

Nakrájená šunka se želatinou v troubě doma
Tato šunka bude z kuřete. Vyjde křehká a vydatná. Já beru kuřecí řízky, ale můžete udělat i z vepřového nebo mletého masa. Je rychle hotová a vyjde zdravě. Tuto šunku dělám manželovi k obědu nebo dětem do školy. Je velmi chutná a zdravá!

Budeme potřebovat:

– Potřebujeme: kuřecí řízek – 500-700 gr.
– Želatina – 1 polévková lžíce.
– Česnek – 3-4 stroužky.
– Sůl, pepř podle chuti.
– Muškátový oříšek podle potřeby.
– Provensálské bylinky.

Fáze přípravy:

1. Můžete připravovat nejen filety, ale použít i stehna nebo kýty. Maso nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy.

2. Přidejte koření, muškátový oříšek a bylinky podle chuti. Přidejte rozdrcený česnek.

3. Přidejte rychle rozpustnou želatinu, promíchejte a nechte několik minut odležet.

4. Rukáv na jedné straně svažte provázkem na několik uzlů. Vložte jej do jakékoliv skleněné nádoby, naplňte ji masem. Maso je třeba dobře utěsnit a pevně zavázat.

5. Pečeme v troubě asi hodinu při 180 stupních. Po upečení sklenici vyjmeme, necháme vychladnout a šunku dáme na několik hodin do lednice, dokud zcela neztuhne.

    Podávejte studenou, dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *