-
Menemen je turecká snídaňová specialita, která někomu připomíná míchaná vajíčka a někomu shakshuka. -
Menemen je vhodný jako první jídlo, které vám hned po ránu dodá energii. -
Kombinace vajec se zeleninou a aromatickým kořením zaručuje kulinářský svátek. -
Po konzumaci pokrmu si můžete být jisti, že pocit sytosti s vámi zůstane delší dobu. -
Další příběhy, jako je tento, najdete na domovské stránce Onetu.
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, proto by měla být nejen chutná, ale také výživná. Turecká kuchyně nabízí mnoho chutných kombinací a bohatá dostupnost mořských plodů, čerstvé zeleniny a orientálního koření, umožňuje skládat nezapomenutelné chutě. Strava obyvatel této rozmanité země je založena na mnoha ingrediencích, mezi nimiž převažuje zelenina, maso a mléčné výrobky, takže turecká snídaně s vejci v hlavní roli je skvělým nápadem pro milovníky originálních receptů.
Turecká míchaná vejce menemen – zdravotní výhody
Menemen je nejen chutný, ale také velmi zdravý pokrm se spoustou vitamínů. Rajčata a papriky obsažené v míchaných vejcích mají spoustu antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Tím však zdraví prospěšné vlastnosti charakterizovaného pokrmu nekončí. Rajčata mají železo, draslík a hořčík, navíc jsou zdrojem vitaminu A, C a kyseliny listové. Zelené papriky zase obsahují vitamin B6, C, K a také flavonoidy s protizánětlivými účinky.
Turecká míchaná vejce menemen jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a reguluje hladinu cukru v krvi. Po konzumaci takového jídla se cítíme zasyceni po úctyhodně dlouhou dobu a nemáme potřebu neustále mlsat. Za zmínku stojí také vejce, která mají dostatek bílkovin, jež jsou stavebním kamenem našich svalů a kostí. Tato složka má také vliv na zdravý vzhled naší pleti, vlasů a nehtů a hlavně posiluje imunitní systém.
Zbytek článku najdete pod videem.
Menemen – turecká snídaně s vejci. Recept
Menemen je často přirovnáván k šakšúce, i když se od ní liší tím, že se vejce se smíchají se všemi ingrediencemi -. bez dušení pod pokličkou, jako je tomu u shakshuky. Výsledkem je míchaná vaječina plná aromatických chutí, kterou se vyplatí podávat s křupavým chlebem, i když Turci ji obvykle jedí spolu se sezamovými bagetami nebo kynutými rohlíky.
Pokrm se obvykle smaží na olivovém oleji, který mu dodává další výraznou chuť, ale nic vám nebrání použít i jiné druhy tuku. Jaké produkty je třeba připravit, aby byla turecká snídaně fantastická?
Ingredience: 1:
-
5 vajec, -
malinová rajčata (volitelně z plechovky), -
1 kus zelené nebo červené papriky, -
1 kus cibule, -
3 stroužky česneku, -
sůl, -
mletý černý pepř, -
sladká paprika, -
1 špetka chilli, -
Petržel (na posypání).
Příprava:
-
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím spařte rajčata, opatrně je oloupejte ze slupky a nakrájejte je na kostičky. Papriky nakrájejte na tenké plátky a nezapomeňte je zbavit semenných hnízd ze středu. -
Oloupejte a prolisujte 3 stroužky česneku, přidejte je k předem osmažené cibuli spolu s ostatní zeleninou. Celé to promíchejte a ještě několik minut smažte, aby papriky trochu změkly a odpařila se z nich voda. -
Poté osolíme, přidáme mletý černý pepř, přidáme špetku chilli a sladké papriky a vše důkladně spojíme. -
Nakonec rozšlehejte vejce a všechny složky decentně promíchejte. Takto připravené meníčko položíme na talíř a navrch ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Děkujeme, že jste náš článek dočetli až do konce.
Zůstaňte v obraze! Sledujte nás na Google News.
Obsah služby Medonet má zlepšit, nikoli nahradit kontakt mezi uživatelem a jeho lékařem. Služba slouží pouze k informačním a vzdělávacím účelům. Před tím, než se budete řídit jakýmikoliv odbornými radami, zejména lékařskými, obsaženými ve službě, se bezpodmínečně poraďte se svým lékařem.