Přidejte si ho do vody a pijte ho každý den. Sníží vám cholesterol a kila půjdou dolů.

 

V horkých dnech nám pomáhá voda s přídavkem grapefruitu. Takový nápoj skvěle hydratuje organismus a přispívá také k hubnutí. Grapefruit má mnoho dalších cenných vlastností, například snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a posiluje imunitu organismu.

Grapefruit je ovoce se specifickou chutí, ne každý ho dokáže ocenit stejnou měrou. V závislosti na druhu se vyznačuje originální sladkokyselou chutí. Různé odrůdy tohoto ovoce se mohou lišit také barvou a nutriční hodnotou. Je však třeba zdůraznit, že každá z nich je vynikajícím spojencem pro naše zdraví a postavu.

Červený grapefruit je jednoznačně nejoblíbenější a je považován za nejzdravější. Má nejvíce vitaminu C, lykopenu a karotenoidů.. Má typickou sladkokyselou chuť, ale s výrazným nádechem hořkosti způsobeným nargininem. O něco méně známé jsou žluté a zelené odrůdy. Jejich chuť je o něco jemnější – žluté jsou kyselé, ale ne hořké, zatímco zelené jsou kyselosladké. Tyto dvě odrůdy jsou mnohými považovány za chutnější, ale bohužel z nich vyplývá menší výživová hodnota.

Bohaté na vitaminy, minerální látky a další složky

Grapefruit je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který má pozitivní vliv na imunitní systém organismu. Dužina jednoho grapefruitu může poskytnout více vitaminu C, než je doporučená denní dávka, a také třetinu doporučené denní dávky betakarotenu neboli provitaminu A. Kromě toho má toto ovoce dostatek vitaminů skupiny B a draslíku.

Kromě cenných vitaminů, minerálních látek a chuti obsahuje grapefruit také cenné flavonoidy. Ty se nacházejí především ve slupce, peckách a bílé bláně grapefruitu, kterou někteří lidé před konzumací odstraňují (nedělejte to!). Flavonoidy, skupina polyfenolických sloučenin, které se nacházejí především v ovoci a zelenině, se vyznačují tím, že antibakteriálními, protiplísňovými a protirakovinnými účinky.

Vlastnosti grapefruitu

Složení tohoto nenápadného kulatého plodu vedlo některé k tomu, že jej nazývají Polská superpotravina. Má vlastnosti, které urychlují metabolismus, snižují chuť k jídlu a zvyšují pocit sytosti. Podle výzkumu Může chránit před rakovinou střev, žaludku, prostaty, močového měchýře a děložního čípku.. Má pozitivní vliv na srdce – snižuje hladinu špatného cholesterolu a krevní tlak, čímž snižuje riziko aterosklerózy. Je ideálním ovocem pro diabetiky – má nízký glykemický index a málo kalorií.

Grapefruit byl oceněn také v kosmetice a lidé začali tuto složku přidávat do různých krémů a přípravků. Doporučuje se pro mastnou a aknózní pleť, má schopnost regulovat nadbytečný maz, čistit a uzavírat póry. Redukuje skvrny a léze způsobené akné.

Ovoce je také užitečné pro urychlení hojení zánětů, ran a poškození pleti.

Proč pít grapefruitovou vodu?

Když už znáte cenné vlastnosti konzumace grapefruitu, neměli byste pochybovat o tom, proč byste s ním měli pít vodu. Grapefruitová šťáva je skvělá pro hydrataci, která je velmi důležitá nejen ve vašem každodenním jídelníčku, zejména v době veder, ale také při hubnutí. Kromě toho díky vysokému obsahu vlákniny urychluje trávení, upravuje činnost střev a pomáhá čistit tělo od toxických látek.

Voda s grapefruitem může pít několikrát během dne, ale doporučuje se zejména před jídlem. Používání tohoto jednoduchého triku ovlivní pocit sytosti, protože vláknina obsažená v grapefruitu zaplní žaludek a v důsledku toho sníme méně jídla a dodáme tělu méně kalorií. Pití tohoto nápoje mezi jídly sníží riziko mlsání nezdravých pochutin a sladkostí.

Další výhodou grapefruitového doplňku je snížení náhlých výkyvů hladiny glukózy v krvi.. Je důležité si uvědomit, že právě náhlé výkyvy hladiny cukru způsobují návaly hladu a přejídání, které přispívají k hromadění tuku. Grapefruitová voda má super chuť, což je obrovská výhoda pro ty, kteří nemají rádi samotnou vodu. Tento nápoj poskytuje málo kalorií – 100 gramů tohoto ovoce má pouze 42 kcal.

Jak připravit grapefruitový nápoj?

Příprava nápoje je triviální, navíc je rychlá a levná. Stačí vybraný grapefruit nakrájet na plátky, zalít vodou a poté jemně vymačkat lžičkou, aby se šťáva rychleji uvolnila. Druhou možností je vymačkat šťávu přímo do sklenice a zalít ji vodou. Nápoj můžete ochutit rozmarýnem, čerstvými snítkami nebo lístky máty. V horkém počasí dobře poslouží také led. Jednoduché, chutné a účinné – to musíte vyzkoušet!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *