Správně ochucené a tepelně upravené houby podávané v hamburgeru mají tak příjemnou chuť, že je těžko rozeznáte od masa. Na víkendovém setkání s přáteli jsem nemohl uvěřit, že nejím dobře ochucený hovězí hamburger, ale nakrájenou a osmaženou hlívu ústřičnou. A přesto mě dušená hlíva ústřičná prostě fascinovala.
Kulinářský potenciál hlívy ústřičné už dávno objevili vegani a vegetariáni, ale masožravci o něm často nevědí. A hlíva ústřičná je nejen zdravá, ale také velmi všestranná. Jsou vynikající náhradou masa – jako v našem receptu se hodí na pečení, dušení, vaření i smažení. Můžete z nich připravit polévky, omáčky, řízky a….. mleté „hovězí“, ideální na plnění hamburgerových housek. A jsou mnohem levnější než klasické maso.
Složení
300 g hlívy ústřičné
2 středně velké cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce tmavé sójové omáčky
Sůl a pepř
Mletá uzená paprika
jak budeme postupovat
1. Hlívu ústřičnou omyjeme a ručně natrháme na vlákna, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
2.Rozpálíme pánev s olejem a cibuli na něm osmahneme, přidáme 3-4 lžíce vody a necháme ji odpařit.
3.Přidáme houby, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. 4.Promícháme, dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou. 5.Smažíme, dokud krásně nezhnědnou. Podáváme s houskou a kyselou okurkou jako tradiční hamburger.