Přinášíme vám jednoduchý recept na přípravu lahodné křehké slaniny, na které si pochutná celá rodina včetně dětí.
Potřebných ingrediencí je málo a dají se snadno sehnat:
- Jeden kus kvalitní slaniny, nejlépe s tenkou vrstvou masa na břiše (asi 1,5 kg – 2 kg).
- Sklenice soli
- Půl sklenice cukru
- 3-4 bobkové listy
- Hřebíček
- Hořčičná semínka
- Česnek
- Koření
- Voda
Jak vyrobit nejčerstvější slaninu
Jak vyrobit slaninu:
- Začněte tím, že do vhodného hrnce nalijete 1 litr vody. Přidejte všechny přísady kromě slaniny, česneku a koření. Směs nechte vařit, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí.
- Odstavte hrnec z ohně a nechte marinádu vychladnout. Do kousku slaniny udělejte 2-3 zářezy, přičemž dodržujte vzdálenost asi 1/2 palce od základu.
- Kousek masa vložte do vychladlé marinády a nechte ho tam 12-24 hodin. Poté maso z marinády vyjměte a uložte na dalších 24 hodin do chladničky.
- Po 48 hodinách je slanina připravena k vychutnání. Přidejte na plátky nakrájený česnek a oblíbené koření a slaninu jimi lehce potřete. Zabalte kus slaniny do kuchyňské utěrky, abyste odstranili přebytečnou marinádu, a poté ji nakrájejte na plátky.
- Slaninu podávejte spolu se smaženými/opečenými bramborami a různými nakládanými okurkami.
Na tomto lahodném pokrmu si jistě pochutná celá rodina. Přejeme vám dobrou chuť a hodně štěstí při vaření slaninových receptů.