Vydatné pečené brambory se zakysanou smetanou a slaninou: Nejlepší recept (do 2 eur)

Pokud jde o vaření s omezeným rozpočtem, jedné surovině se nevyhneme: mluvíme o starých dobrých bramborách.

Nejenže jsou všestranné, ale také vás na dlouhou dobu zasytí a kilo jich koupíte za necelá dvě eura. Navíc je oblíbená i u dětí, což je jedno z nejdůležitějších kritérií při vaření pro rodinu.

Proto chceme dnešním receptem vzdát bramborám hold: Naše lahodné pečené brambory deluxe se snadno připravují, jsou super chutné a potřebujete k nim jen pár ingrediencí. Nebeské brambory stojí méně než 2 eura za porci.

Vyzkoušejte také tyto vynikající bramborové pokrmy:

Recept na pečené brambory: jednoduché a chutné

Potřebujete na 4 porce:

  • 4 velmi velké moučné brambory
  • 2 šálky zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce mražené pažitky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 malé balení strouhaného sýra
  • 1 balení slaniny nakrájené na kostičky

A je to tak jednoduché:

1. Brambory omyjte a důkladně potřete kartáčkem (obchod zde na Amazonu*). Do konvice nalijte velké množství vody a přiveďte ji k varu. Brambory vložte do hrnce, přilijte vroucí vodu a vařte asi 15 minut. Poté je slijte, osušte kuchyňským papírem a zabalte do alobalu.

2. Troubu předehřejte na teplotu 200 stupňů s ventilátorem Předehřejte troubu. Brambory položte na prostřední polici a pečte v troubě přibližně 20 minut. Na konci pečení brambory propíchněte nožem, abyste zkontrolovali, zda jsou pěkně měkké.

3. Zatímco se pečené brambory pečou, můžete se postarat o polevu. Nejprve smíchejte dip ze zakysané smetany, soli, pepře, pažitky, cukru a octa. Poté na pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu.

4. Upečené brambory vyjmeme z trouby v rukavicích a přes alobal je podélně rozřízneme. Poté je opatrně rozložte.

Pokud chcete, můžete vrch posypat sýrem a krátce zapečte v troubě. Poté upečené brambory vyjměte a navrch dejte domácí zakysanou smetanu, trochu pažitky, osmažené kostičky slaniny a sýr. Hotovo!

Recept na zapečené brambory s vegetariánským nádechem

Na základním receptu na pečené brambory je skvělé, že ho můžete obměňovat podle nálady. Proč nezkusit vegetariánskou verzi a nenahradit kostičky slaniny malými kostičkami papriky. Dodají pokrmu úžasnou svěžest a jsou příjemně křupavé.

Doporučení aplikace: Často přemýšlíte, co uvařit? Bezplatná aplikace EatClub tomu učiní přítrž. Najdete v ní vše, co potřebujete – od rychlých jídel po práci přes zdravé recepty až po ukázková jídla. Praktické: Digitální nákupní seznam v aplikaci vám navíc ušetří čas v supermarketu!

Jako alternativu k zakysané smetaně si můžete připravit zálivku z pesta. Jednoduše smíchejte zakysanou smetanu se dvěma lžičkami pesta a posypte jím pečené brambory. Nakonec je posypte strouhanou mozzarellou.

Doufáme, že se vám náš recept líbí, a přejeme vám, abyste si vaření, pečení & vyzkoušeli! Neváhejte nám napsat na Instagram nebo Facebook: Vždycky rádi přijmeme návrhy a žádosti o recept!

*Affiliate odkazy