Dietologové ji s klidným svědomím doporučují. Nejzdravější druh krupice

Kdysi se spojovala pouze s přidáváním do gulášů nebo dušených jídel. Dnes jsou pohankové kroupy přísadou do salátů, misek, koktejlů a dokonce i do koláčů. Dá se říci, že se jedná o polský produkt, který by se měl pravidelně objevovat na vašem talíři. Jaké jsou přesně její přednosti?

získává na oblibě a už není vnímána jen jako příloha k masovým pokrmům. Poláci objevují jeho bohatou chuť a zdraví prospěšné účinky a ochotně jím nahrazují brambory, těstoviny nebo rýži. Překvapivě lze tento produkt využít i neobvyklým způsobem, např. jako přísada do nádivek nebo koktejlů.. Doporučujeme, na co se zaměřit při nákupu pohankových krup, jak je vařit a podávat.

Výhody konzumace pohankových krupic

Pohankové kroupy jsou skvělým zdrojem křemíku, který je nezbytný pro zdraví kůže, cév a kostí. Křemík je součástí kolagenu, klíčové bílkoviny pojivové tkáně. Nedostatek tohoto prvku vede k lámavosti nehtů, zhoršování stavu kůže a vlasů a zvyšuje riziko aterosklerózy. Pohankové kroupy jsou také bohaté na vitamin E, známý jako vitamin mládí.. Tento vitamin chrání buňky před předčasným stárnutím, snižuje riziko vzniku rakoviny a ischemické choroby srdeční.

Další část článku pod videem

Kromě toho pohankové kroupy obsahují bílkoviny a cenné minerální látky, jako je hořčík, zinek, draslík, fosfor, mangan a vápník. Poskytuje také kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a vitamin PP. A co víc, je bezlepkový výrobek, ideální pro lidi s bezlepkovou dietou.. Pravidelná konzumace pohankové krupice podporuje střevní peristaltiku, čistí trávicí systém a zlepšuje metabolismus, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří hubnou. Pohanková krupice se však nedoporučuje lidem s vředovou chorobou střev, průjmovým syndromem dráždivého tračníku nebo rakovinou střev.

Jak se vyrábí a na co se při výběru zaměřit

Pohanková krupice se vyrábí z pohankových semen, která se nejprve vyloupou a poté upraží. V obchodech je obvykle k dostání ve formě sáčků. Odborníci na výživu však doporučují vybírat nepražené kroupy. Výzkum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje, že pražení pohanky výrazně snižuje její kvalitu bílkovin a antioxidační vlastnosti. Nejlepší je vařit ji v páře a vynechat fóliové obaly.

Způsoby vaření

Před vařením je dobré pohankové kroupy prosít a vyřadit poškozená nebo zčernalá zrna. Pohankové kroupy jsou hotové po 15 minutách vaření a po vypnutí plynu. Aby se zrna neslepila, můžete přidat trochu oleje nebo jiného tuku. V případě nepražených krup je vhodné je nejprve jemně osmahnout na tuku a poté je uvařit v poměru 1 šálek krup a 2 šálky vody. Během vaření přidejte sůl a směs bylinek, aby zrna nasála aroma. Kroupy by měly absorbovat všechnu vodu; vařte ji odkrytou a občas zamíchejte, aby se uvolnila.

Návrhy na podávání

Pohankové kroupy jsou všestrannou surovinou, kterou lze použít jak tradičním způsobem, tak i jako experimentovat s novými recepty. Hodí se nejen jako příloha k obědu, ale také jako přísada do salátů, nádivek nebo třeba dezertů a koktejlů. Vynikající bude mj:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *