Zrna nasypu do hrnku a zaliji je teplou vodou. Na imunitu nic tak dobře nefunguje

Myslíte si, že med je dobrý pro vaše zdraví? Počkejte, až se dozvíte o vlastnostech dalšího včelího produktu. Jde o včelí pyl.

Pyl lepší než med

, je samozřejmě vynikající pro zdraví. Obsahuje propolis a peroxid vodíku, který urychluje hojení a regeneraci ran – ne každý ví, že se dá použít i zevně, na mazání popraskaných rtů. Med má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Proto se ho vyplatí používat v kuchyni, zejména proto, že je mimochodem lahodným sladidlem.

Nicméně se nevyplatí to s ním přehánět, už jen proto, že cukr je pořád cukr, i když přírodní. Med má extrémně vysoký glykemický index., je kalorický a jeho zdraví prospěšné vlastnosti se zhoršují při vystavení teplotám do 40 stupňů. Příznivé vlastnosti včelích produktů však lze využít ještě jiným způsobem: výtažkem ze včelího pylu.

Včelí pyl pro imunitu

Včelí pyl je pyl květů, který včely sbírají do speciálních košíčků na posledním páru nohou. Po přenesení do úlu jej zpracovávají a používají jako potravu. Takový pyl však nevyživuje jen včely – může být užitečný i pro lidské zdraví.

Pyl obsahuje vitamíny A, C a vitamíny skupiny B, jakož i stopové prvky – fosfor, draslík, vápník a hořčík.. Má protizánětlivé účinky, ale používá se také při rekonvalescenci po radioterapii. Zvyšuje také imunitu, což nás činí bezpečnějšími před virovými infekcemi.

Imunitní nápoj

Včelí pyl jsou malé granule, které lze koupit v obchodech se zdravou výživou.. Stejně jako med je i pyl citlivý na teplotu. Jeho výhodou je, že se nemusí rozpouštět, což v případě medu v nepříliš teplé vodě nebo čaji může být problém.

Pyl se proto přidává do teplé nebo ochlazené vody , stejně jako jogurt nebo mléko. I dvě čajové lžičky takového pylu v období zvýšené nemocnosti mohou být záchranou zdraví. Stogramová porce pylu má 260 kalorií, což je méně než med. Pyl je také bohatý na bílkoviny – má ho až 20 procent!

Vyzkoušejte také recepty na a .

miska včelího pylu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *