Na podzim a v zimě není lepšího doplňku k čaji. Má více vitaminu C než citron

S chladnými dny začíná sezóna zahřívacích čajů. Často do něj přidáváme citron, ale můžete vsadit na ještě lepší doplněk. Právě teď je nejlepší doba na jeho přípravu a vyplatí se mít ho v zásobě po zbytek zimy.

lze použít mnoha různými způsoby, ale zdaleka nejlepší je udělat z něj čajovou přílohu. Dodává tomuto nápoji zdraví prospěšné látky a skvělou chuť.

Další část článku pod videem

Jaký rozdíl

Kdoule, nebo kdoulovec? Tyto názvy se někdy používají zaměnitelně. Mezitím kdoule je poměrně vysoký strom, který plodí velké plody podobné ovoci. Jejich výrazná chuť a vůně z nich rychle udělaly produkt číslo jedna, pokud jde o domácí tinktury a džemy. Kdoule je naopak malý keř s malými, tvrdými a mnohem kyselejšími plody. Oba druhy mají vynikající zdravotní vlastnosti. Kdoule má však více vitaminu C a pektinu.

Co si vybrat? Záleží na tom

Co si vybrat? Na čaj se hodí kdoule i kdoulovec. Liší se však chutí, první z nich je sladší. Kdoule je rozhodně kyselejší. Hodně záleží na tom, které chuti dáváte přednost. Tyto plody jsou bohaté na vitamin A, draslík, vápník a fosfor. Mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Loupat či neloupat?

Začátek října je vhodným obdobím pro přípravu domácích zavařenin s touto jedinečnou . Často se objevuje otázka, zda kdoule loupat. Není to nutné, pokud je však slupka ovoce velmi tvrdá a znesnadňuje konzumaci syrového nebo polosyrového ovoce, vyplatí se ji odstranit. Dlouhodobá tepelná úprava způsobí, že se slupka rozpadne a v konzervách se stane nechutnou.

Kdoule na čaj

  • 1 kg kdoulí,
  • 300 g cukru,
  • cca 1 l vody.
  • Volitelně: hřebíček, skořice, kardamom.

Příprava:

  1. Kdoule omyjte a osušte. Nakrájejte ji na menší kousky a odstraňte semínka.
  2. Ovoce přendejte do hrnce a posypte cukrem. Odstavte na 1,5 hodiny, aby se pustila šťáva.
  3. Do hrnce nalijte vodu. V této fázi můžete přidat koření.
  4. Vařte na mírném ohni 15-20 minut, dokud ovoce nezměkne.
  5. Horký sirup nalijte do sklenic a uzavřete.
  6. Odstavte a nechte zcela vychladnout. Kdoulové zavařeniny lze také pasterizovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *