Sáhněte po těchto produktech a zlepšíte svou koncentraci. Váš mozek bude pracovat jako počítač

V dnešním rušném světě jsme neustále vystaveni rozptylování, které nás účinně vyvádí z rytmu a brání nám plně se soustředit. Navíc přetížení povinnostmi, chronická únava a problémy s usínáním jen zvyšují obtížnost soustředění naší pozornosti. Jsme schopni to napravit? Ukazuje se, že ano. Podpořit soustředění je možné pomocí dobře naplánované stravy. Co bychom tedy měli jíst a čeho se vyvarovat, abychom byli schopni soustředěně pracovat?

Existuje souvislost mezi stravou a koncentrací?

Náš mozek neustále shromažďuje informace. Zpracovává podněty jak z okolí, tak z nitra těla. Žijeme v době, kdy je přístup k nejrůznějším informacím neomezený. Toto přetížení podněty vede k únavě nervového systému a následně k oslabení koncentrace.

Problémy se soustředěním ovlivňují také některá onemocnění, jako je například onemocnění štítné žlázy, a také nedostatky ve výživě, příliš malá fyzická aktivita nebo stres. Přestože existuje mnoho způsobů, jak zlepšit soustředění, je vhodné se pro začátek zaměřit na jeden z nejdůležitějších, a to . Bylo prokázáno, že některé živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, hořčík a vitaminy skupiny B, podporují fungování nervového systému, což umožňuje lepší soustředění a celkové zlepšení kognitivních funkcí.

Další část článku pod videem

Pokud plánujete upravit svůj jídelníček tak, aby podpořil vaši koncentraci, uvědomte si také složky, které ji mohou zhoršit. Patří mezi ně všechny druhy vysoce zpracovaných potravin, potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku a stimulanty. Vyplatí se proto tyto složky ze svého jídelníčku trvale vyloučit.

Jaké potraviny zlepšují koncentraci?

Nejzdravější produkty podporující koncentraci jsou ty, které jsou přirozeně bohaté na vitaminy, minerály a antioxidační látky. Zde jsou jejich nejhojnější zastoupení:

  • bobuloviny – Do této skupiny ovoce patří bobuloviny, jahody a maliny. Tyto plody jsou zdrojem látek, které jsou považovány za jedny z nejsilnějších antioxidantů. Patří mezi ně vitamin C, polyfenoly, jako jsou antokyany, kvercetin a kaempferol. Zmírňují záněty nervového systému, podporují paměť, zpomalují proces stárnutí mozku a umožňují lepší koncentraci. Důležité je, že se tyto plody doporučují jako prevence neurodegenerativních onemocnění;
  • tučné ryby – Jedná se např. o lososa, makrelu, sardinky, halibuta a pstruha. Tyto druhy obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které mají vlastnosti podporující mozek a kognitivní funkce. Zajímavé je, že studie provedené na dospívajících ukázaly, že ti, kteří měli v těle vyšší obsah omega-3 kyselin, dosahovali lepších výsledků v testech pozornosti a reakčního času ve srovnání se svými vrstevníky, kteří měli v krvi nižší obsah těchto kyselin (Pinar-Martí A. et al.);
  • Kakao a hořká čokoláda – Kakao je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku. Tento prvek je mimo jiné zodpovědný za efektivní tok nervových impulzů, a proto se u lidí s jeho nedostatkem častěji vyskytují problémy s pamětí a poruchy koncentrace. Za zmínku stojí také to, že hořčík se podílí také na regulaci neurotransmiterů v mozku, které jsou zodpovědné za zklidnění a zlepšení koncentrace;
  • káva – její pití je jedním z lepších a účinnějších způsobů, jak zlepšit koncentraci. Vliv na to má v ní obsažený kofein, který stimuluje nervový systém, snižuje míru únavy a umožňuje efektivnější soustředění. Kromě kávy jsou zdrojem kofeinu také čaj, yerba maté a kakao. Je důležité nepřekračovat doporučený denní příjem kofeinu 400 mg/den. Konzumace většího množství kofeinu má opačný účinek, způsobuje srdeční problémy, nervozitu a potíže s usínáním;
  • zelený čaj – Tento nápoj se vyznačuje vysokým obsahem antioxidantů a látek, které mají příznivý vliv na nervový systém, jako je kofein nebo L-theanin. Studie provedená na skupině mladých dospělých ukázala, že současné užívání obou těchto složek zlepšuje bdělost, reakční dobu a snižuje pocit únavy (Giesbrecht T. a kol.).

Jaká strava zhoršuje soustředění?

Pokud ve vašem jídelníčku převažují výživné, čerstvé a přírodní potraviny, bude mnohem snazší udržet si koncentraci po celý den. Jakmile začnete do svého jídelníčku zařazovat více zpracovaných potravin, sladkostí a jednoduchých sacharidů, může být pro vás obtížnější udržet pozornost.

Ukazuje se, že nadbytek cukru ve stravě zhoršuje kognitivní funkce a zvyšuje únavu po jídle.. Vědci navíc naznačují, že cukr konzumovaný ve velkém množství je jedním ze spouštěčů neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Ke zhoršené koncentraci přispívají také různé stimulanty, jako je alkohol a nikotin.

Podpora koncentrace – dietní tipy

Dieta na podporu koncentrace je založena na zásadách zdravé výživy. Kromě potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, hořčík a antioxidanty nezapomínejte na hydrataci, konzumaci 3-5 výživných jídel v pravidelných časových intervalech a vyhýbání se potravinám chudým na živiny.. Zlepšení koncentrace zaznamenáte také tehdy, pokud budete dbát na pravidelný pohyb a omezíte stresory ve svém životě.

  1. Balawejder-Biśto A., Pyka-Pająk A., Kofeina – substancja znane czy poznawana, Farm Pol, 2022, 78 (8): 430-441.
  2. Giesbrecht T. et al, Kombinace L-theaninu a kofeinu zlepšuje kognitivní výkon a zvyšuje subjektivní bdělost, Nutr Neurosci. 2010 Dec;13(6):283-90.
  3. Pinar-Martí A. et al, Red blood cell omega-3 fatty acids and attention scores in healthy adolescents (Omega-3 mastné kyseliny v červených krvinkách a skóre pozornosti u zdravých dospívajících), European Child & Adolescent Psychiatry (2023) 32:2187-2195.
  4. Szymczyk H., Hořčík – prvek nezbytný pro správné fungování organismu, Současná farmacie 2016; 9: 217-223.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *