Všude jsou v prodeji a Poláci je přeskakují. Tyto plody chrání srdce a pečují o trávicí systém.

Každý den v obchodě míjíme regály s tímto ovocem. Většinou jsou uzavřeny ve sklenicích, takže se jim nedostává příliš pozornosti. Přesto stojí za to po nich sáhnout a zařadit je do našeho jídelníčku. Prospěje to našemu zdraví.

Olivy jíme příliš zřídka

Všichni víme, že a zeleninu je vhodné zařadit do našeho jídelníčku. Některým se daří lépe a jiným hůře. Nechybí ani ty nejexotičtější . Při nákupech však obvykle nevěnujeme pozornost ovoci, které roste ve Středomoří.

Velké plantáže se nacházejí také ve Spojených státech, Africe a Asii. Tyto plody jsou , které lze snadno zakoupit v polských obchodech. Jí se stále, ale Poláci po nich sahají jen zřídka. Olivy nejsou v syrovém stavu jedlé. Vyžadují zpracování a teprve poté se používají při vaření.

Olivy plné barev a zdraví

jsou k dostání v červené, černé a zelené barvě. Jejich barva závisí na stupni zralosti v době sklizně.. Obvykle se tyto plody prodávají ve sklenicích ve slaném nálevu. Za nejzdravější se však považují čerstvé plody. Obsahují oleuropein, který dodává syrovým olivám hořkost.

Plody také vykazují protirakovinné účinky. Mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Jsou velmi důležité v prevenci rakoviny prsu.. obsahují kyselinu ursolovou a oleanovou, které blokují množení patogenních buněk. Tyto plody jsou také plné mononenasycených mastných kyselin. Zabraňují vzniku cukrovky, mrtvice a chronických onemocnění.

Jezte 7 oliv denně

Vyplatí se používat olivový olej. Má vynikající účinky na srdce a trávicí systém. Konzumace oliv pomáhá omezit chuť na sladké. Plody také regenerují játra. Které olivy se vyplatí vybírat? Černé olivy jsou nejzralejší. Sklízejí se šest měsíců po zelených.

Černé olivy mají spíše jemnou chuť, zatímco zelené jsou hořčí. Pro blahodárné účinky na náš organismus stačí sníst 7 oliv denně.. Vyplatí se je přidávat do salátů nebo jíst bez přísad. Dobře chutnají také se sýrem a šunkou, také s čerstvým ovocem.

salát
Foto: canva/sergheiplatonov

Zdroj: pysznosci.pl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *