Pro mnohé je tento produkt kontroverzní. Ewa Wachowicz tvrdí, že stojí za to ho pravidelně konzumovat.

V minulosti byla nepostradatelnou součástí domácnosti každé vynalézavé hospodyňky. Postupem času ho však nahradily jiné druhy tuku. Jeho využití bylo všestranné, od kulinářského až po zdraví prospěšné. I dnes ho někteří lidé stále používají, přestože se kolem něj vede řada kontroverzí. Ewa Wachowiczová vyvrací mýty, které obklopují sádlo.

S příchodem podzimu a zimy se mění naše stravovací návyky. Častěji saháme po silážích a tučných výrobcích, které nám dodají potřebné živiny. Zejména sádlu a husímu sádlu stojí za to věnovat pozornost, abychom oddělili fakta od mýtů a dozvěděli se o nich pravdu. Ewa Wachowicz ve WP Kuchnia argumentuje, proč se vyplatí po těchto výrobcích sáhnout.

Další část článku pod videem

Ewa Wachowicz o prospěšnosti husího sádla pro zdraví

Ewa Wachowicz zdůrazňuje, že husí sádlo má mnoho výhod, které z něj činí cenný doplněk stravy. Především zdravé tuky obsažené v husím sádle podporují lepší vstřebávání vitaminů. Výrobu husího sádla si můžeme zajistit sami roztavením tuku nebo jeho sběrem z pečeného , který se v naší kuchyni často objevuje v listopadu. Toto sádlo je vhodné na smažení, ale lze ho také obohatit přísadami, například hruškami, které zvýrazní jeho chuť.

Husí sádlo má jedinečné vlastnosti: při pokojové teplotě se stává tekutým, a to díky přítomnosti nenasycených mastných kyselin, které jsou zdraví prospěšné. Konzumace husího sádla má mnoho výhod, například snižuje krevní tlak, zlepšuje fungování nervového systému a zvlhčuje pokožku. Husí sádlo je také bohaté na vitaminy a minerály, které se před lety používalo k léčbě nachlazení a dýchacích potíží.

„Milovaní, nezapomeňte také, že právě husí sádlo je jedním z nejlepších tuků na smažení, které můžete použít, protože neztrácí své vlastnosti ani při vysokých teplotách,“ radí Ewa Wachowicz ve WP Kuchnia.

Husí sádlo © Canva | zkruger

Vyplatí se jíst vepřové sádlo? Ewa Wachowicz vyvrací mýty

O vepřovém sádle existuje mnoho mýtů, které stojí za to vyvrátit. Ewa Wachowicz upozorňuje, že vepřové sádlo ve skutečnosti obsahuje cenné látky, jako je vitamin D a omega-3 mastné kyseliny. Přestože hlavní složkou jsou nasycené tuky, sádlo obsahuje také nenasycené tuky, kterých je až 40 %. Další výhodou sádla je malé množství .

„Moji milí, pokud jde o konzumaci sádla, je samozřejmě třeba zachovat zdravý rozum. Nemyslím si, že by každé podzimní ráno mělo začínat krajícem chleba se sádlem. Je však třeba mít na paměti, že vše špatné, co se o této pochoutce říká, není tak docela pravda. Proto vás vyzývám, abyste tyto produkty do svého jídelníčku zařazovali racionálně. Je to důležité zejména nyní, kdy se venku ochlazuje a je velmi snadné se nachladit,“ říká známý restauratér.

Vepřové sádlo © Canva | milanfoto

Husí a vepřové sádlo – recepty

  • 500 ml husího sádla,
  • 1 hruška,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 špetka soli.

Příprava:

  1. Při pečení husy vzniká značné množství tuku, který lze v kuchyni dobře využít. Tento tuk je ideální na smažení, ale lze ho použít i jako základ pro chlebovou pomazánku.
  2. K tomu si opečte hrušku a česnek. Nejlepší je to udělat současně s pečením husy, aby se ušetřil čas. Pečenou hrušku a česnek smíchejte s husím sádlem, které by mělo mít pokojovou teplotu. Hotová pomazánka by se měla před podáváním vychladit v lednici.
  • 1 kg husího sádla (hmotnost bez kůže),
  • 1 polévková lžíce majoránky,
  • 2 lžičky soli,
  • 4 cibule,
  • 4 jablka.
  1. Slaninu nakrájejte nadrobno a vložte ji do hrnce se silným dnem. Tuk rozpustíme na mírném ohni a občas zamícháme, aby se nepřipálil.
  2. Jakmile se sádlo rozpustí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jablka. Vše ochuťte majoránkou rozetřenou v dlaních, osolte a důkladně promíchejte. Směs dále zahřívejte na mírném ohni asi 20 minut.
  3. Po uplynutí této doby sundejte hrnec ze sporáku a odstavte, aby vychladl. Vychladlé sádlo přelijte do sklenic nebo zavařovacích sklenic a uložte do chladničky, aby zůstalo čerstvé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *