Účinně omezují chuť na sladké. Stojí za to po nich sáhnout, ale chutnají dobře, jen když jsou zpracované.

Určitě jste na ně nenarazili v oddělení ovoce a zeleniny v obchodě, protože v čerstvé podobě jsou téměř nedostupné. Faktem však je, že si na nich pochutnává celý svět a jejich zdraví prospěšné vlastnosti potvrdila řada studií. Vyplatí se mít v lednici sklenici nebo dvě, protože jsou produktem, který se vyrovná nejlepším světovým superpotravinám.

Je dobré vědět, že olivy přímo ze stromu – bez ohledu na barvu a stupeň zralosti – nechutnají nejlépe. Je to způsobeno vysokým obsahem oleuropeinu. Jedná se o mimořádně cenný antioxidant, který však dodává plodům hořkost a trpkost. Proto jsou olivy vhodné ke konzumaci až po zpracování. A proč bychom po nich měli sáhnout?

Další část článku pod videem

Proč jíst olivy?

Olivy mají díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem protirakovinné účinky. Zvláštní roli hrají olivy v prevenci rakoviny prsu. Sloučeniny jako triperten, především kyselina ursolová a oleanová, inhibují proliferaci patogenních buněk. Podobný účinek mají i u rakoviny žaludku.

Zdraví prospěšné jsou mononenasycené mastné kyseliny, které jsou hojně zastoupeny. Tyto sloučeniny mohou předcházet cukrovce a dalším chronickým onemocněním. Francouzští vědci prokázali, že každodenní konzumace olivového oleje může chránit před mrtvicí. Výsledky studie byly zveřejněny v lékařském časopise Neurology a ukazují, že lidé, kteří uvádějí častou konzumaci olivového oleje, mohou mít až o 41 % nižší pravděpodobnost, že je postihne mrtvice, než ti, kteří ho nekonzumují.

Antioxidanty obsažené v olivách navíc chrání před kardiovaskulárními chorobami a také zpomalují proces stárnutí srdce. Je třeba také dodat, že pravidelně konzumované olivy mohou pomoci při problému s nadýmáním.protože mají větrný účinek. Účinně také potlačují chuť na sladké a díky svému cholepoetickému účinku mohou přispívat k rychlejší regeneraci jater.

Proč jíst olivy? © Canva | Polina Tankilevitch

Které olivy jsou zdravější: zelené nebo černé?

Ať už jsou olivy zelené nebo černé, jedná se o stejné ovoce. Samozřejmě existuje mnoho druhů oliv (více než 700) a ty se rozlišují podle velikosti a tvaru a také podle listů. Barva však označuje stupeň zralosti olivy. Pointa je jednoduchá: zelené olivy jsou nezralé olivy. Pokud se nesbírají, mění se jejich barva na fialovou (červenou) a poté na černou s nádechem do hněda nebo fialova. Nejtmavší, černé olivy jsou jednoduše zralé olivy, které se sklízejí šest měsíců po zelených. Někdy se zelené olivy ošetřují solným roztokem a podrobují se procesu okysličování (oxidace), aby uměle získaly rovnoměrnou černou barvu.

Některé olivy jsou vhodnější k lisování, jiné jsou surovinou pro výrobu dokonalých stolních oliv (např. odrůda calamon). Je však obtížné určit, které olivy jsou zdravější, protože hlavní rozdíly jsou ve vzhledu a chuti. Černé jsou jemnější, zatímco zelené nezralé olivy mají mírně nahořklou chuť. Zelené olivy mají obecně o něco vyšší obsah kalorií, bílkovin, tuku a sodíku, ale nižší obsah sacharidů než černé olivy. Kolik oliv bych měl sníst? Pouhých 25 g denně, tedy sedm kusů, stačí k tomu, aby měly blahodárný vliv na organismus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *