Přidejte je do dušeného masa nebo z nich udělejte kotlety. Vaše tělo vám poděkuje

Sója je rostlina, která je už léta kontroverzní. Nejčastější obvinění se týkají způsobu jejího pěstování (údajně škodí zdraví) a jejího vlivu na hormonální systém člověka. Je však třeba připomenout, že mnohá z těchto tvrzení nejsou podložena solidním vědeckým výzkumem.

Navzdory negativním názorům je sója jedním z nejlepších zdrojů bílkovin v naší stravě. Poskytuje také mnoho cenných živin. Proč bychom ji měli jíst častěji a jak ovlivňuje naše zdraví? Pojďme to zjistit!

Co je to sója a odkud pochází?

Sója je rostlina z čeledi bobovitých, která pochází z Asie. Patří do skupiny luštěnin. V současné době se pěstuje téměř po celém světě. Největším distributorem sóji jsou v současnosti USA a jihoamerické země. V Polsku zatím není pěstování sóji tak populární, i když v poslední době dochází k nárůstu ploch, na kterých se sója pěstuje.

Další část článku pod videem

Sójové boby jsou charakteristické svou malou velikostí a oválným tvarem. Obvykle se vyskytují v luscích, v nichž vyrůstají asi 4 kusy. Od ostatních luštěnin se sója odlišuje tím, že vysoký obsah snadno vstřebatelných .

Zde jsou uvedeny příklady živin obsažených ve 100 g suchého zrna:

Kromě toho sója obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, jako je zinek, vápník, selen, fosfor, draslík, měď, železo, hořčík, mangan, vitamin A, vitamin K a vitaminy skupiny B.

Kulinářské využití sóji

Sója se vyznačuje všestranným kulinářským využitím. Z vařených sójových bobů lze použít k přípravě masových kuliček nebo omáček na těstoviny. Dobře se hodí také jako přísada sendvičové pasty. Sójové boby se také používají k výrobě tofu. Díky své jemné chuti je vhodné jak do sladkých, tak slaných pokrmů, jako jsou koláče, pěny, saláty, hamburgery, kari a tofu čatní.

Ze sójových bobů se také vyrábí tempeh, mouka, sójový nápoj, ale i jogurt, smetana a kefír.. Kromě toho se sója vyskytuje v poslední době v oblíbených hotových výrobcích používaných jako náhražky masa. Jedná se např. sójové klobásy, masové kuličky, sójová krupice nebo nugety.. Vzhledem k vysokému stupni zpracování by se však měly konzumovat pouze příležitostně.

Sójové kotlety© Canva | al62

Zdravotní vlastnosti sóji

Díky bohatství živin a četným zdravotním přínosům je sója cennou součástí vyvážené stravy. Zde jsou příklady jeho zdravotních vlastností:

● Sójové boby obsahují peptid lunasin, kterému se připisují protizánětlivé, imunitu stimulující a protirakovinné účinky;

● izoflavony obsažené v sóji chrání před rakovinou prsu. Kromě toho zmírňují příznaky menopauzy. Je to proto, že jejich chemická struktura je podobná lidskému hormonu estrogenu. Během menopauzy jejich hladina v těle ženy klesá, takže konzumace sóji může v tomto období podpořit hormonální rovnováhu;

● sója snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a také snižuje hladinu PSA u osob s tímto typem rakoviny;

● vysoký obsah bílkovin, vápníku a izoflavonů zabraňuje osteoporóze a chrání kosti před zlomeninami;

● v sóji jsou přítomny kvalitní sacharidy, které podporují fungování mikrobioty ;

● je zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin prospěšných pro kardiovaskulární a nervový systém;

● sója může ovlivnit regulaci parametrů lipidového profilu, tj. snížit hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvýšit HDL frakci;

● sójové bílkoviny pomáhají snižovat krevní tlak;

● pravidelná konzumace sóji snižuje riziko vzniku cukrovky II. typu.

Sója a kontroverze ohledně zdravotních účinků

Nejkontroverznějším aspektem sóji je skutečnost, že geneticky modifikovaná (GMO) semena se pěstují v mnoha plodinách.. V současné době celosvětové instituce zabývající se tématem vlivu výživy na podle dospěly k závěru, že GMO potraviny nemají škodlivé účinky na živé organismy.

U výrobků obsahujících GMO potraviny je navíc výrobce ze zákona povinen tuto skutečnost uvést na obalu, pokud obsahují více než 0,9 % složek, které prošly genetickou modifikací. Pokud si koupíte balíček sójových bobů a takový údaj na něm není, znamená to, že výrobek neobsahuje GMO nebo obsahuje velmi malé množství GMO. I když však výrobce spotřebitele informuje, že se ve výrobku nějaká GMO složka nachází, neměli bychom se jí přesto bát.

Dalším aspektem je vliv sóji na endokrinní systém. Nejznepokojivějším aspektem jsou fytoestrogeny obsažené v sóji, které byly obviněny z narušení fungování mužského hormonálního systému. Objevují se názory, že sója snižuje hladinu testosteronu a zároveň zvyšuje hladinu estrogenu, což může způsobit mimo jiné gynekomastii nebo poruchy plodnosti. Tato teze je považována za škodlivý mýtus. Ve skutečnosti je umírněná konzumace sóji pro zdraví mužů prospěšná, mimo jiné je chrání před vznikem rakoviny prostaty..

Vyplatí se zařadit sóju do jídelníčku?

Ano, sója je cennou součástí stravy a neměla by být na obtíž. Pokud se konzumuje vařená, ve formě tofu nebo v nápoji, poskytuje mnoho cenných živin a sloučenin s protizánětlivými vlastnostmi. Z dietního hlediska je však vhodné omezit ty sójové výrobky, které mají nahradit masné výrobky, např. nebo uzeniny. Mnoho dietologů a odborníků na zdraví doporučuje jíst více sóji a většina teorií o jejích škodlivých účincích na organismus byla definitivně vyvrácena.

1. Karmańska A., Karwowski B. T., Lunasin – biologicky aktivní peptid ze sóji, Farm Pol, 2020, 76(9): 493-499.

2. Lewandowska A., Woźniak A. E., Nutriční léčba u pacientek s karcinomem prsu, Hematologie 2017; 8, 3: 197-210.

3. Wilk M., Soja zdrojem cenných nutričních složek, Food. Science. Technology. Quality, 2017, 24, 2 (111), 16 – 25

4.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *