Některé složky naší stravy jsou nezbytnou součástí našeho života a zároveň představují velké zdravotní riziko. To je případ soli. Je pro nás dobrá, pokud je jí s mírou.
Zdravá, ale nebezpečná sůl
Dá se říci, že se solí máme trochu problém. Ať už se na ni díváme z jakéhokoli úhlu pohledu, přinesla lidstvu tolik zásluh, že je pravděpodobně v první desítce našich „vynálezů“. Dodnes ji používáme stejně jako naši dávní předkové.
Sůl je nejen významově velmi specifická: univerzální, . Zlepšuje totiž chuť každého jídla, které se nám dostane na talíř. Sladká jídla solíme, abychom odlišili jejich sladkost, moučná jídla solíme, abychom je z měkké kaše proměnili v chutný koláč, a nakonec solíme „slané“ potraviny, jak říkáme suchým jídlům.
Účinky zneužívání soli
má však nejméně dvě další využití. Za prvé, rozkládá buněčné membrány. Díky tomuto působení potraviny změknou a zelenina pustí šťávu, kterou lze později snáze odšťavnit. Sůl také část této vlhkosti do sebe vtáhne a navíc díky těmto vlastnostem produkty konzervuje. Sůl suší maso, solte okurky do sklenic, pečte ryby na silné vrstvě soli nebo v solné polevě.
Bohužel v době zpracovaných potravin nás všechny tyto vlastnosti nutí soli v naší stravě jednoduše příliš mnoho. Je to levný konzervant a kuchyňská sůl je jen jedním z druhů soli, kterou mohou potravinářští technologové přidávat do čehokoli. Aniž bychom si to uvědomovali, denně konzumujeme značné – a příliš velké – množství soli.
Zdraví ohrožující sůl
Stále podrobnější studie upozorňují na nebezpečí nadměrné konzumace soli. Více než polovina případů hypertenze u lidí je důsledkem nadměrného solení v této oblasti. Také změny v mozku mohou vést k poškození této tkáně. Hormony, které ji mají regulovat, se z nadbytku soli zblázní. Před hypotalamusem proudí stále méně krve. – části mozku, která reguluje naši žízeň, hlad, teplotu a reprodukční funkce.
Sůl je samozřejmě také zdrojem cenných minerálů. Je složkou izotonických nápojů, což svědčí o tom, že by se někdy měl tělu i dodávat. Pro kontrolu jejího množství je však důležité vyloučit nebezpečné a zbytečné zdroje soli z . Začněme tím, že se zbavíme zpracovaných potravin ve prospěch potravin připravených od základu (s pomocí našich receptů).
Spoustu zbytečné soli najdeme i ve zpracovaných potravin, zejména masných výrobků.a také v občerstvení. Chipsy a solené oříšky jsou přece solné doly. V současné době nejsou v základu potravinové pyramidy sacharidy, ale zelenina. Máme tedy připravené odpovědi, čím nezdravé svačiny nahradit. Při příštím filmovém večeru – místo popcornu papričky v tyčinkách. Tělo nám rychle poděkuje.
Vyzkoušejte také recepty na a .