Jezte během dne, ale ne před spaním. Může to způsobit nadýmání a nepříjemné pocity

Můžete říct jediné špatné slovo o salátech? O těch zeleninových, čerstvých a křupavých, plných vitamínů a vlákniny barevných směsích? To, že se vyplatí zařadit je do svého jídelníčku, je známo už nějakou dobu a stále se to nemění. Dr. Maximilian Schubert, ortopedický chirurg, který se zabývá také zdravím střev a poruchami spánku, v rozhovoru pro německý časopis Vogue upozornil, že existuje něco jako špatný čas na saláty.

Salát ve smyslu směsi syrové zeleniny je vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálů nebo antioxidantů. Vzhledem k nízkému obsahu kalorií a (obvykle) nízkému glykemickému indexu se saláty ze syrové zeleniny doporučují lidem držícím dietu nebo bojujícím s některými metabolickými onemocněními. Ukazuje se však, že nejsou lékem na všechno zlé, a dokonce, konzumovány před spaním, mohou způsobit nepříjemné potíže.

Další část článku pod videem

Proč byste neměli jíst k večeři saláty?

Dr. Maximilian Schubert poukazuje na vysoký obsah vlákniny v syrové zelenině, což vysvětluje problematičnost salátů. Vláknina je nesmírně důležitou složkou každé stravy, protože je prospěšná pro zdraví střev a podporuje zdraví celého mikrobiomu, ale konzumovaná ve večerních hodinách nemusí být vhodnou volbou.

– Totéž ve večerních hodinách může být hůře stravitelné a zatěžovat trávicí systém. To může vést k nadýmání a pocitům nepohodlí, což zase může negativně ovlivnit kvalitu spánku, vysvětluje doktor Schubert.

K tomu je třeba připočíst skutečnost, že vláknina, tzv. dietní vláknina, prochází naším trávicím systémem téměř nestrávená. Vláknina působí na naše střeva jako koště. a navozuje delší pocit sytosti, ale také způsobuje, že jídlo zůstává v trávicím systému déle.

– Proto by se syrová strava neměla jíst po jedné hodině. Od pozdního odpoledne nejsme schopni takové jídlo správně strávit,“ dodává odborník.

Syrová strava ne k večeři© Canva | TAGSTOCK1

Nejen syrová zelenina. Ovoce a ořechy také cenzurovány

Dr. Schubert upozorňuje, že nejde jen o syrovou zeleninu, ale také o syrové ovoce, ryby, maso a dokonce i ořechy, které – pokud nejsou nijak tepelně upraveny – jsou také syrové. Indikace Dr. Schuberta samozřejmě nevylučují tyto potraviny z jídelníčku úplně, ale pouze z jídelníčku k večeři. V tomto případě to odneslo zejména syrové ovoce, které je zdrojem cukru.

– Kromě toho, že se obvykle konzumují syrové, obsahují velké množství cukru (fruktózy), který může některým lidem způsobovat zažívací potíže, jako je nadýmání a bolesti žaludku. Vysoký obsah cukru může také ovlivnit hladinu cukru v krvi, a tím i zasahovat, říká odborník na výživu.

Odborník svá doporučení opírá o výsledky výzkumu. Z výzkumu popsaného ve vědeckém časopise Food & Function vyplývá, že syrové potraviny mohou kvůli vysokému obsahu vlákniny způsobovat zažívací potíže a nadýmání.

– Souvislostmi mezi příjmem potravy a kvalitou spánku se zabýval také časopis Sleep Medicine Reviews, který shrnul řadu studií, z nichž vyplývá, že konzumace těžko stravitelných potravin ve večerních hodinách může narušit spánek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *