Poláci ji stále přidávají do vývaru. Nejhorší možná přísada

Vývar je tradiční polévka, kterou milují miliony Poláků. Podle posledních zpráv se ukazuje, že jedna z oblíbených ingrediencí tohoto pokrmu je velmi nebezpečná pro zdraví. Čtěte dále a dozvíte se, co je to za přísadu a proč byste se jí měli vyhýbat. Ukážeme vám také, jak se souvisejícího problému zbavit, aby vývar neztratil svou chuť.

Vývar aneb oblíbená polévka Poláků

Naše tradiční kuchyně je bohatá na polévky, nebo moderně řečeno na polévky. Tou nejoblíbenější a nejběžnější je samozřejmě vývar. Objevuje se nejen při nedělních , ale i při rodinných oslavách. Jeho chuť zná a má rád každý z nás.

, aby byla chutná, měla by se skládat z několika druhů masa a přiměřeného množství zeleniny. Mezi těmito ingrediencemi je však jedna, která se sice hodí na správnou barvu, ale je velmi nebezpečná. Látka, kterou obsahuje, může způsobit rakovinu.

Této složce se co nejvíce vyhýbejte

Mnoho hospodyněk přidává do vývaru kromě mrkve, celeru, pórku a petržele opálenou . Tato přísada dodá vývaru krásnou a jasnou zlatavou barvu. Bohužel podle odborníků je cibule v této podobě škodlivá a pro organismus nebezpečná.

Při opalování cibule dochází nejen ke karamelizaci vrstev cibule, ale také ke zuhelnatění vnějších obalů cibule. Zuhelnatělé části obsahují toxickou sloučeninu akrylamid, která může narušit nervový systém a navíc je karcinogenní. Když se tedy takto připravená zelenina dlouho vaří v polévkovém hrnci, škodlivé sloučeniny se dostanou do jídla. Znamená to, že taková cibule se do vývaru vůbec nesmí přidávat?

Cibule do vývaru ano, ale uhlí ne

Navzdory škodlivosti pražené cibule ji můžete do vývaru přidávat, protože mimo jiné právě díky ní má tak dobrou chuť. Je však třeba dodržovat několik pravidel. Jedním z nich je oloupání zeleniny z ohořelých vrstev před jejím přidáním.

Druhý používají šéfkuchaři ve špičkových restauracích. Při přípravě cibule do vývaru ji neloupou ze slupek, ale zeleninu důkladně omyjí a teprve poté ji přidají do polévky.

Takový postup, i když se zdá zvláštní, má své využití, protože vývar získá sytě zlatavou barvu a chutná šíleně dobře.. Vyzkoušejte tento patent a už nikdy nebudete vařit tradiční polévku jiným způsobem. Nezapomeňte také nikdy nepřidávat zuhelnatělé kousky cibule.

Podívejte se také na recept na vynikající zelný salát a .

ro salt.jpg
Foto: Canva/FoodieMedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *