Místo utrácení peněz to udělejte doma. Pomůže vám to se zácpou a dodá vám to energii.

Vůně a chuť sušených švestek dodá hloubku mnoha pokrmům, ale to není jediný důvod, proč je dobré mít jich v kuchyni vždy několik v zásobě. Sušené švestky také povzbuzují střeva, pomáhají při zácpě a jsou skvělou svačinkou, když vám dochází energie. Připravte si švestky doma a vychutnávejte si jejich chuť po celý rok.

Sušené švestky jsou vynikající přísadou do mnoha pokrmů, ale jsou také zdravou součástí pestré stravy. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují sušené švestky činnost střev tím, že zlepšují peristaltiku a pomáhají zbavovat se usazenin. Přestože sušené švestky mohou být drahé, jejich domácí příprava není tak obtížná, jak byste si mohli myslet.

Další část článku pod videem

Jak si doma vyrobit sušené švestky?

Nejprve začněte s úpravou švestek: k sušení jsou vhodné pouze zralé, zdravé a nepoškozené exempláře. Poté švestky vhoďte na několik desítek vteřin do vroucí vody, a abyste zastavili proces vaření, obraťte je do studené vody. Blanšírování švestek nebo alespoň jejich přelití vroucí vodou je nezbytné.protože tím slupka změkne a snáze se odstraní voskový povlak (nutný k odpaření vody).

Poté švestky osušte, odstraňte z nich pecky a nakrájejte je na menší kousky. Takto připravené švestky položte na plech vyložený pečicím papírem. Švestky sušte v troubě při teplotě přibližně 55-60 stupňů Celsia. To je optimální hodnota, aby nedošlo k jejich přehřátí a spálení. Švestky můžete sušit pomocí termocirkulátoru, který celý proces urychlí. V ideálním případě by měly v sušičce strávit jeden den, ale můžete je sušit i postupně – nejprve 4 hodiny, poté, po vychladnutí, 5-6 hodin, ale při vyšší teplotě než předtím. Švestky jsou hotové, když je jejich dužina vláčná a šťáva nevytéká.

Sušené švestky si můžete vyrobit doma© Canva | Sarah2

Sušené švestky – proč je jíst?

Sušené švestky obsahují významné množství vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávicího systému. podporuje pravidelnou stolici a zabraňuje zácpě, což má příznivý vliv na trávicí proces. Vláknina navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Sušené švestky jsou poměrně kalorické, proto se doporučuje konzumovat několik kusů denně, a to i během redukční diety. Šest sušených švestek poskytuje asi 100 kcal a může mít významný přínos pro zdraví. Tyto plody jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek, jako je draslík, železo a vitamin K. Draslík je důležitý pro správnou funkci nervového a svalového systému a pomáhá regulovat krevní tlak. Vitamin K je zodpovědný za správnou srážlivost krve a železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.

Sušené švestky jsou bohaté na vitaminy skupiny B, včetně B1, B2, B3 a B6, které hrají klíčovou roli v metabolických procesech v těle. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům a mohou snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *