Chutná jako treska. Její maso je libové, sněhově bílé a nemá téměř žádné kosti.

Jedli jste tresku na dovolené? Nevynechejte okouna. Tyto ryby mají podobnou chuť, ale ta první je rozhodně oblíbenější. A okoun toho má opravdu hodně do sebe.

Na našich talířích se příliš často neobjevuje. V obchodech ji míjíme, ale je k dostání. Tato ryba je bohatá na cenné omega-3 kyseliny, má nízký obsah kalorií a snadno se připravuje – opravdu stojí za to dát jí šanci.

Další část článku pod videem

Proč jíst okouny?

Carmazin, známý také jako okoun mořský, je ryba, která si zaslouží větší pozornost. Je mnohem méně oblíbená než treska nebo losos, ale vyniká svou nutriční hodnotou a v kuchyni se dá využít na mnoho způsobů. Její maso je libové a velmi chutné. Kromě toho je bohaté na omega-3 kyseliny a prospěšné . Je vhodné jak pro redukční dietu, tak pro lidi, kteří dbají o zdraví jater, slinivky břišní nebo žlučníku.

Ryby okounovití jsou dravé ryby, které obývají vody severního Atlantiku a Severního ledového oceánu. Vyznačuje se intenzivní červenou barvou, díky níž je snadno rozpoznatelná. Žije ve velkých hloubkách, často dosahuje 100 až 400 metrů. Z kulinářského hlediska má okoun křehké bílé maso s nízkým obsahem tuku, který se pohybuje kolem 1,5 g na 100 g. Doporučuje se proto k redukční a lehké stravě. Důležité, karmazín neakumuluje ve svém mase velké množství rtuti..

Nízký obsah kalorií, vysoký obsah kyselin

Karmín má nízký obsah tuku a obsahuje pouze asi 100 kcal na 100 g. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah cenných omega-3 kyselin. To je jeden z nejdůležitějších důvodů, proč po této rybě sáhnout. Polynenasycené mastné kyseliny mají zásadní význam pro zdraví srdce -. pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a mají protizánětlivé účinky. Karmastin je také bohatým zdrojem selenu, fosforu, vitaminu B12, železa, draslíku, vápníku a hořčíku.

Nejen z pánve

Karmazín má křehké a jemné maso. Jeho další výhodou je, že má málo kostí. Lze z něj rychle připravit něco chutného. Skvěle chutná vařená v páře, grilovaná nebo pečená. Velmi dobrou přílohou k této rybě je vařená a pečená zelenina. V asijských zemích se okoun podává v kari omáčce s citronovou trávou nebo chilli pastou.

Nejjednodušší způsob

Láká vás okoun a nevíte, jak ho připravit? Stačí ji upéct v troubě. Stačí rybu pokapat trochou olivového oleje, můžete přidat i trochu rozpuštěného másla, posypat oblíbeným , a pak ji vložit. do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut.. Maso pak bude křehké a šťavnaté.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *