Nejhorší přídavek do salátu z čínského zelí. Zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Je neustále přítomna v našich chladničkách. Bohužel se po určité době stává také obyvatelem našich krevních tepen. Přestože je tradiční kulinářskou surovinou, je lepší jeho přítomnost v pokrmech omezit.

Všudypřítomná majonéza

Ve francouzštině se vtipně hovoří o třech nejznámějších „-aises“. V polštině majonéza, béarnaise, hollandaise a nazýváme je v tomto pořadí: majonéza, Bernský a holandský. První z nich, jehož název jsme spolu s receptem dovezli z Francie, získal bezpochyby nejlepší.

Na obrázku v tomto světle vypadá majonéza jako jemná omáčka. Byla představena na samém počátku 19. století a postavena na piedestal legendárním Augustem Escoffierem a stala se nedílnou součástí našich salátů a mnoha dalších pokrmů. Bohužel nastal čas sesadit ji z trůnu.

Nejhorší přísada do salátů

Majonéza může mít v našem jídelníčku své místo, ale bylo by lepší, kdyby byla jen malým doplňkem, který občas zvýrazní chuť znamenitých pokrmů. Velké sklenice této omáčky, někdy dokonce litrové, které odebíráme z regálů diskontních prodejen, jsou receptem na zdravotní katastrofu. Jde především o množství tuku, které obsahuje.

Lžíce majonézy má asi 170 kalorií a 20 gramů tuku.u. Naproti tomu odtučněná neboli light verze roste – někdy až čtyřnásobně. To znamená, že si vlastně vybíráme buď problémy s výkyvy inzulínu, riziko cukrovky a zvýšenou chuť k jídlu, nebo kardiovaskulární onemocnění a zvýšené riziko infarktu. Majonéza zvyšuje krevní tlak a při této kalorické hodnotě vede k obezitě. Ta zase – k riziku cukrovky.

Saláty bez majonézy

Vyplatí se tedy omezit se na občasné kvalitní pochoutky. domácí majonéza. Stačí metličkou smíchat vaječné žloutky s kvalitním rostlinným olejem a půl lžičkou hořčice, aby vznikla nadýchaná, lehká pasta bohatá na nenasycené tuky. V malém množství bude skvělým doplňkem pokrmů.

Pro saláty, jako je tento s čínským zelím, doporučujeme lehčí zálivku pro každodenní použití. Stačí smíchat olivový olej a citron v poměru 3:2, dochutit solí a pepřem a trochou hořčice a získáte jednoduchou a příjemnou zálivku. rychlá zálivka. Pro krémovější kombinace přidejte Řecký jogurt, který je v mnoha případech skvělou náhradou majonézy.

Vyzkoušejte také recepty na a .

domácí zálivka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *