Dietolog radí jíst brokolici syrovou. Existuje několik dobrých důvodů

Syrová brokolice? Jsem si jistý, že ne každému se tento nápad bude líbit. Tato zelenina má poměrně specifickou chuť a obvykle ji vaříme krátce. Nicméně stojí za to vědět, jaké argumenty má odborník, a možná je alespoň v takové verzi vyzkoušet?

jsou spojovány se zdravou výživou. A právem, protože mají spoustu živin, které mohou pozitivně ovlivnit naši kondici a pohodu.

Brokolice má cenné vitaminy

Brokolice je ceněna zejména pro své nutriční hodnoty. Obsahuje velké množství vitaminu C, což je silný antioxidant, který podporuje imunitní systém. Jeden šálek brokolice může poskytnout až více než 100 % denní potřeby tohoto vitaminu. Brokolice je také bohatá na vitaminu K, který je nezbytný pro zdravé kosti a správnou srážlivost krve. Tato zelenina je také vynikajícím zdrojem nutričníkterá napomáhá správnému fungování trávicího systému a podporuje udržení zdravé hmotnosti.

Další část článku pod videem

Je bohatý na síru

Ale to není všechno. Hanna Stolińska, doktorka věd o výživě a klinická dietoložka, zdůrazňuje, že brokolice je jednou z potravin s nejvyšším antioxidačním potenciálem.. Za své zdraví prospěšné účinky vděčí sulforafanu. Jedná se o přirozeně se vyskytující organickou sloučeninu bohatou na síru, která se v největším množství nachází v kapustovitých zeleninách, mezi něž patří i brokolice.

Sulforafan je účinná látka, která má zdraví prospěšné účinky. Má antioxidační, čisticí a antibakteriální vlastnosti. Výzkum provedený vědci v Austrálii ukázal, že sulforafan může účinně předcházet mozkové mrtvici a podporovat účinky léků na odbourávání sraženin.. Vědci také zdůrazňují protirakovinné účinky této sloučeniny.

Dáte se přesvědčit, abyste jedli brokolici syrovou?© Adobe Stock | OlgaKriger

Brokolicové klíčky. Stojí to za to?

Nejvíce prospěšná je syrová brokolice, protože vařením sulforafan ztrácí své vlastnosti. Ale kdo jí brokolici tímto způsobem? Odbornice na výživu se diví a přesvědčuje mě, že ano. Možná by stálo za to vzít si příklad z odborníka a zkusit to? Pokud nám tato zelenina nechutná syrová, doktorka Stolińska má pro nás nápovědu. Sulforafan má také brokolice.

– Klíčky obsahují značné množství vitaminů a živin, více než v podobě „dospělé“ zeleniny. Obvykle týden po naklíčení mají klíčky nejvyšší koncentraci a biologickou dostupnost živin, zdůrazňuje odbornice na výživu na svém instagramovém profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *