Rozmixuji ho a přidám do kefíru. Piju ho každý den a jsem trapně mimo.

Zácpa postihuje mnoho lidí a jedním z nejčastějších řešení je doplňování léků. To však nepomůže zbavit se problému a funguje pouze krátkodobě. Proto je vhodné zaměřit se na svůj jídelníček a zavést více produktů, které by mohly zlepšit činnost střev. Skvělým způsobem, jak takové produkty propašovat do svého jídelníčku, je pravidelná konzumace domácího koktejlu.

Díky svým mírným projímavým vlastnostem přinášejí domácí přípravky úlevu od zácpy. Jejich každodenní užívání (s mírou) zlepšuje rytmus vyprazdňování a zároveň pečuje o zdraví střev. Je však třeba mít na paměti, že při užívání lektvarů na bázi produktů bohatých na vlákninu je nutné denně zkonzumovat alespoň dva litry nesycené vody. To je velmi důležité, protože vláknina ve střevech bobtná tím, že absorbuje vodu. Pokud jí tedy nebudete mít dostatek, vaše stolice bude tvrdá a zrnitá, což může způsobit zácpu, která je kontraproduktivní.

Další část článku pod videem

Domácí prostředky proti zácpě. Smíchejte kefír a sušené švestky

Pití sklenice kefíru se sušenými švestkami každé ráno může pomoci proti zácpě a upravit střevní rytmus. Kefír je bohatý na probiotika, jako jsou bakterie mléčného kvašení a kvasinky, a je prospěšný pro zdraví střev. Díky přítomnosti mléčných peptidů pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a potlačuje hlad. Je zdrojem bílkovin a má nízký obsah kalorií. Sušené švestky bohaté na vlákninu jsou zase nezbytné pro zdravý trávicí systém. Obsahují také fenolové sloučeniny, které zpomalují vstřebávání glukózy do krevního oběhu. Pektin obsažený v rozpustné vláknině navíc pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko vzniku inzulínové rezistence.

Takový domácí odvar při zácpě je vhodné obohatit o dva produkty prospěšné pro zdraví střev: lněné semínko a pšeničné otruby. Lněné semínko je bohaté na rozpustné látky, takže pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávení. Působí jako prebiotikum a podporuje zdravou bakteriální flóru ve střevech. Kromě toho obsahuje omega-3 kyseliny a vitaminy a minerály, jako je hořčík, fosfor a vitamin B1. Pšeničné otruby jsou jedním z nejlepších zdrojů rozpustné vlákniny.

Sušené švestky pomáhají při zácpě© Canva | HandmadePictures

Jak si vyrobit domácí koktejl proti zácpě?

Pro přípravu domácího koktejlu proti zácpě stačí rozemlít 10 g lněného semínka a smíchat s jednou sklenicí kefíru (250 ml), poté přidat dvě namočené sušené švestky (s vodou). Místo lněného semínka můžete do kefíru přidat 5 gramů pšeničných otrub. Vše důkladně rozmixujte a pijte každé ráno po dobu nejméně dvou týdnů nebo dokud se nebudete cítit lépe. Po 14 dnech je možné v léčbě pokračovat nebo ji použít pouze v případě, že se problém se zácpou vrátí.

Je třeba mít na paměti, že mleté lněné semínko se lépe vstřebává, ale mělo by být namleté těsně před přípravou odvaru. Pro využití zdravotních výhod se doporučuje konzumovat 10 g lněného semínka denně. Na druhou stranu byste neměli konzumovat více než 2-3 polévkové lžíce denně (v porcích rozložených během dne) a nezapomeňte zvýšit příjem vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *