Oslavili jsme ji v kytici na Zielně a můžete si z ní udělat infuzi. Je to nejcennější bylina v tomto ročním období.

Wrotha je oblíbená bylina, která roste na polích a loukách. Katolíci ji 15. srpna často dávají do kytice na oslavu svátku Panny Marie Bylinné a dříve se jí přisuzovaly magické vlastnosti. Bez ohledu na naše přesvědčení stojí za to věnovat této neobvyklé bylině pozornost. Má mnoho cenných vlastností.

Virotica potěší svými účinky

Dračinec kvete od července do září. Někteří ji považují za plevel. Často roste na polích, loukách nebo pustinách. Zcela neprávem jsme zapomněli na její jedinečné přínosy. Je to jedna z nejcennějších bylin. V minulosti jí byly přisuzovány magické účinky, dnes se zaměřujeme na ty „světské“, ale neméně cenné.

Z rostliny si můžeme připravit mimo jiné nálev, který posílí naši imunitu. Vyplatí se ho pít zejména v podzimně-zimním období. WRhodiola má také příznivý vliv na naši střevní mikroflóru. Hodně se také mluví o jejím antiparazitárním účinku. Kromě toho má pozitivní vliv na žaludek. Níže prozradíme, jak tento cenný nápoj připravit.

Jak připravit nálev z vermikompostéru?

Nálev připravený z vermilionu má blahodárný vliv na naši imunitu. K jeho přípravě můžeme použít sušené i čerstvé byliny.

Způsob přípravy nálevu z povidel

Do 2 šálků vroucí vody nasypeme 3 polévkové lžíce sušených nebo čerstvých bylin a necháme přikryté půl hodiny stát. Po scezení je nálev vhodný k pití.

Pokud se léčíte s chronickým onemocněním, je nezbytné poradit se s lékařem, zda je pro vás nálev z věrtele bezpečný. Máme však dobrou zprávu. I když není indikován, můžete si ho vyrobit a použít zcela jiným způsobem. Málokdo si je této vlastnosti nálevu z vermilionu vědom.

Nálev z vermilionu odpuzuje hmyz

Pampeliška řeší jeden z nejčastějších letních problémů. Účinně odpuzuje hmyz. Díky nálevu se nám komáři, klíšťata a muchničky vyhnou velkým obloukem. Stačí, když si jím potřeme kůži těsně před odchodem z domu, například do lesa.

V dnešní době se vermikámen používá především v bylinkářství. Vyrábějí se z ní nálevy, octy nebo oleje, které jsou cenné pro zdraví. Málokdo ví, že se v dávných dobách používala také při vaření! Oblíbili si ji zejména Řekové. Ve středověku si tam během půstu kořenili jídla vertikou a o Velikonocích jedli vertikový koláč.. Na našich stránkách najdete další recepty na nálevy z polských bylin, mimo jiné i .

Klíšťata 3.jpg
Foto: Canva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *