Nejzdravější jídlo na světě. Stále více Poláků oceňuje jeho skvělé vlastnosti

Křupavý a šťavnatý, kyselý, slaný a pikantní zároveň. Kimči je zárukou nejen exploze chutí, ale také přísunu vitamínů. Výzkumy navíc ukazují slibný potenciál kimči při redukčních dietách.

Kimči je považováno za jeden z nejzdravějších pokrmů na světě, ačkoli je obvykle považováno za přílohu nebo předkrm. V čem spočívá síla této nakládané zeleniny? Především je bohatá na vitaminy skupiny B, dále na C, A a K, minerální látky včetně vápníku, železa, draslíku, fosforu a vlákniny. Co dalšího je třeba vědět o oblíbené asijské silence?

Další část článku pod videem

Co je kimči?

Mnoho lidí si kimči spojuje s asijskou kuchyní, a to právem, protože tato specialita pochází z Jižní Koreje a je tam velmi oblíbená. O přítomnosti kimči v korejské kultuře svědčí fakt, že se vaří s celou rodinou v rámci rituálu kimjang, který byl v roce 2013 zapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví světa UNESCO. Kromě toho byly v roce 2001 v rámci celosvětové diskuse stanoveny mezinárodní normy pro výrobu kimči a stanovené požadavky byly nastíněny a sepsány Organizací spojených národů.

Co je však kimči? Nejčastěji se jedná o pikantně kvašené nebo nakládané čínské zelí s tuřínem a přílohami v nálevu z rýžových glutenů, vloček chilli papriček, zázvoru, česneku a jarní cibulky. Jedná se však o poměrně velký požitek a k samotnému nakládání lze použít jakoukoli zeleninu, např. okurku, mrkev, lilek, ředkev, řeřichu, cibuli nebo špenát. Existuje necelých 200 různých verzí kimči.

Proč jíst kimči?

Kimči je zdrojem vlákniny, vitaminů K, A, C, B1, B2, železa a bakterií mléčného kvašení a má nízký obsah kalorií. Vitaminy skupiny B jsou důležité pro metabolismus, zdravé vlasy, kůži a nehty a jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému a mozkové činnosti. Vitamin A je zase prospěšný pro naše oči, urychluje hojení ran a podporuje imunitní systém. Proces srážení krve ovlivňuje vitamin K obsažený v kimči, který navíc podporuje kardiovaskulární systém tím, že posiluje stěny cév, a také zpomaluje vznik rakoviny.

Kimči, jako každé dobré , poskytuje probiotické bakterie, které pozitivně ovlivňují zdraví střev a také podporují imunitu organismu. Kromě toho má vitamin C obsažený v kimči antioxidační účinky, beta-karoten působí protizánětlivě a selen a alicin pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, což může předcházet srdečním onemocněním.

Kimči je jedním z nejzdravějších pokrmů na světě © Canva | Zak Chapman

Kimchi a hubnutí

Podle článku z ledna 2024 publikovaného v lékařském časopise „BMJ Open“. je konzumace tří porcí kimči denně spojena s o 11 % nižším rizikem obezity ve srovnání s konzumací jedné porce nebo méně. Konzumace více než pěti porcí denně (jedna porce kimči je 50 g, u vodnatého kimči, tj. nabak kimči a dongchimi, je velikost porce 95 g) však může mít nepříznivý vliv.

Vědci se domnívají, že fermentované potraviny mohou mít pozitivní vliv na metabolismus díky prebiotickým a probiotickým živinám, které jsou v nich přítomny. Je však třeba dodat, že při konzumaci více než pěti porcí kimči denně byla u účastníků studie vyšší pravděpodobnost, že budou než jejich protějšky, které konzumovaly střídmější množství. Proto se doporučuje umírněná konzumace kimči.

„Studie ukazuje, že umírněná konzumace kimči sice může mít probiotické účinky, ale nadměrná konzumace může tyto účinky kvůli vysokému obsahu sodíku znehodnotit,“ komentovala Kelsey Costa, dietoložka a výživová poradkyně společnosti Diabetes Strong Inc, která se na studii nepodílela.

Vzhledem k vysokému obsahu soli a přídavku pálivého koření se kimči nedoporučuje kojícím ženám, lidem s vysokým krevním tlakem a žaludečním potížím, jako je reflux, vředová choroba nebo syndrom dráždivého tračníku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *