Michał Wrzosek porovnal oblíbené nápoje. Ukázal, které z nich mají nejvíce cukru

– Jeden litr slazeného nápoje může obsahovat více než 100 gramů cukru, tedy až 20 čajových lžiček – varuje odborník na výživu Dr. Michał Wrzosek. V jednom ze svých nedávno zveřejněných videí porovnal obsah cukru v oblíbených nápojích.

Dr. Michał Wrzosek je klinický dietolog a sportovní trenér. Je autorem metody Respo – jediné polské diety, jejíž účinnost byla potvrzena vědeckými studiemi. Na sociálních sítích se dělí o své poznatky o široce pojaté dietologii a životním stylu. V jednom z videí zveřejněných na Instagramu nastolil téma tzv. tekutého cukru. Kolik cukru konzumujeme, aniž bychom o tom věděli?

Další část článku pod videem

Kolik cukru je ve slazených nápojích? „Děsivé.“

Informace o tom, kolik cukru je v potravinách, najdete na jejich etiketách. Pro mnoho lidí je však těžké si představit, kolik je 20 nebo 50 gramů. Dr. Michał Wrzosek proto provedl kvaziexperiment, aby divákům ukázal, kolik cukru ve skutečnosti vypijí spolu s… Konkrétní množství přepočítal na čajové lžičky, čímž ilustroval přítomnost cukru v nápojích.

Odborník nejprve zkontroloval nápoj Coca-Cola, a jak se ukázalo, v půllitrové lahvi je téměř 11 čajových lžiček cukru. To je více než v čokoládové tyčince Milka Oreo. Dále se odborník podíval na energetický nápoj Monster. Množství cukru bylo opět alarmující – 11 lžiček v půllitrové plechovce.

– Děsivé. 55 gramů cukru v takové plechovce. A takový tekutý cukr je nejhorší, protože ho během chvíle vstřebáme obrovské množství – varuje doktor Wrzosek.

Nakonec dietolog zkontroloval obsah cukru v pomerančovém džusu, který je považován za zdravější alternativu. V litru takového džusu je 100 gramů cukru, takže na půl litru připadá 50 gramů – stejně jako v Coca-Cole.

Dr. Michał Wrzosek upozornil, které nápoje mají nejvíce cukru © Instagram | michal_wrzosek (snímek obrazovky)

Chcete zhubnout? Vyhněte se tekutému cukru

Dr. Michal Wrzosek na Instagramu upozorňuje, že v tekutém je opravdová past, protože je snadné přijmout jeho obrovské množství vlastně nevědomky. Dodává, že i některé kávy v oblíbených kavárnách obsahují 50 g cukru, o barevných nápojích nemluvě.

„Tímto videem jsem chtěla připomenout, kolik cukru, který není na první pohled vidět, se skrývá v různých výrobcích. Pokud uvažujete o hubnutí, radím vám, abyste se tekutému cukru vyhýbali. Je to malý krok, který může mít velké výsledky,“ napsal doktor Michal Wrzosek na Instagramu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *