Jedno z nejzdravějších ovoce na světě roste v Polsku. Říká se mu „citron severu“.

Tato oblíbená přísada do tinktur, méně často do zavařenin nebo salátů, je skutečným doplňkem stravy, který nám byl dán na keř. Rakytník řešetlákový je v Polsku snadno k sehnání. Stojí za to zajímat se o jeho chuť a vlastnosti.

Rakytník řešetlákový – polská superpotravina

Na podzim malé, tmavě žluté kuličky rakytníku řešetlákového na keřích nebo nízkých stromech jsou dobře vidět už z dálky. Přestože mají Poláci zřejmě sběr lesních plodů v genech, zajímají se o ně poměrně vzácně. Jiné je to, když jim nabídnete zavařeninu nebo tinkturu, která je založena na její kyselé chuti.

Nejlepší je však zařadit ji do našeho jídelníčku v co nejčistší formě. Rakytník řešetlákový je totiž skutečným požehnáním.. Pro svou chuť je nazýván citronem severu, ale stejně tak je spojován se zdravím a blahobytem.

Zdravý rakytník řešetlákový

Toto spojení má řadu opodstatnění. Nejenže má rakytník řádově více vitaminu C než citrusové plody, které jsou s ním nejvíce spojovány. Pravděpodobně ještě důležitější jsou další vitaminyy: ty ze skupiny B, K, stejně jako D, E a A. Je tedy jak blahodárný pro krásu – protože je vynikající pro pleť, tak může být nazýván sluncem uzavřeným v ovoci (protože doplňuje vitamin D, kterého se nám v Polsku dostává málo).

Je také bohatý na mikroživiny -. železo, vápník, draslík, křemík nebo fosfor.. Posiluje tedy kosterní systém, pomáhá regulovat kardiovaskulární systém. Je to také velká dávka vlákniny – základní složka našeho denního , která je zodpovědná za správnou činnost střev. Karotenoidy, které obsahuje, mají také antioxidační účinek, což znamená, že snižují riziko vzniku rakoviny.

A co rakytník řešetlákový?

Při sběru rakytníku buďte dvojnásob opatrní.. Za prvé – na trny. Kvůli nim je sklízení plodů samo o sobě obtížným úkolem. A za druhé – na životní prostředí. Protože je rakytník pod částečnou ochranou, může volně růst na dunách a útesech, kde se mimochodem často vyskytuje. Na druhou stranu po něm můžete sáhnout i v jiných částech Polska.

Je dobré ji zpracovat později jam nebo posypte cukrem a počkejte, až se vytvoří. sirup. O domácí výrobě vína a tinktur se ani nezmiňujeme, protože milovníci tohoto koníčku rakytník velmi dobře znají. Na druhou stranu stojí za to vyzkoušet rakytník syrový – možná bude chutnat natolik dobře, že se dostane do palety našich ingrediencí ?

Vyzkoušejte také recepty na a .

rakytníková tinktura

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *