Slováci doma pálí bobkové listy. Účinek pomáhá mnoha lidem

Bobkový list rádi přidáváme do omáček, ale věděli jste, že tato oblíbená rostlina má kromě kulinářského využití i mnoho dalších?

Co je bobkový list

Bobkový list je list vavřínu, stálezeleného keře, který roste v teplejším podnebí. Je to okrasná rostlina, jejíž listy se používají v kuchyni k ochucení pokrmů. Sušené bobkové listy mají intenzivnější chuť a vůni než čerstvé listy. Někdy se bobkové listy používají také rozemleté na prášek.

Bobkové listy v kuchyni

Bobkový list používáme k dochucení polévek, omáček a dušených pokrmů. Přidáváme ho na začátku vaření a vyndáváme až těsně před koncem, protože nezměkne a mohl by snadno někoho poranit. Jeho chuť připomíná oregano nebo tymián. Existuje mnoho druhů bobkového listu, nejběžnější je turecký. Čerstvé bobkové listy skladujte ve vzduchotěsném sáčku v lednici, vydrží týden až dva. Sušené bobkové listy se uzavřou do uzavíratelné nádoby a skladují se na suchém, tmavém a chladném místě, kde vydrží až dva roky.

Bobkový list na nervy

Zapalte několik bobkových listů v popelníku nebo jiné bezpečné nádobě. Jak listy hoří, rozvoní se nad vámi kořeněná vůně, která uklidňuje nervový systém. Udělejte si pohodlí a zhluboka dýchejte.

Bobkové listy pro krásnější pleť

Několik bobkových listů chvíli povařte ve dvou šálcích vody. Pak kastrol postavte na stůl, nakloňte se nad něj, přikryjte se ručníkem a půl hodiny inhalujte. Po takovém zážitku bude vaše pleť zdravější a zářivější.

Bobkový list jako symbol moudrosti

Ve starověku byl vavřín považován za symbol moudrosti, míru, vítězství a ochrany. Vavřínový věnec nosili ve starověkém Řecku a Římě císaři, olympionici, učenci a básníci. S vavřínem souvisí i slovní spojení „spočinout na vavřínech“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *