Tajemství přípravy lahodného, šťavnatého a křupavého zelí je odhaleno.
Tentokrát se hostesky podělily o recept, jak vytvořit neuvěřitelně lahodné a křupavé kysané zelí podle starého ruského receptu. Zelí zmizí ze stolu během několika minut a domácnost i hosté budou naprosto nadšeni.
Co budete potřebovat k přípravě dokonalého kysaného zelí:
- zelí – 6 kilogramů;
- mrkev – 1,5 kilogramu;
- kopr – 3 deštníky;
- sůl – 150 gramů.
Nejprve je třeba nakrouhat zelí na tenké proužky a nastrouhat mrkev na hrubém struhadle.
Poté vezměte vhodnou nádobu, například smaltovaný kbelík nebo hrnec, a na dno položte koprové deštníky. Pak navrstvěte část zelí a mrkve, osolte a vše rozmačkejte drtičem, dokud se neobjeví šťáva.
Postup opakujte s vrstvami mrkve a zelí, přidávejte a drtěte paličkou, dokud nebude nádoba téměř plná. Poté zelí přikryjte talířem a navrch položte závaží. Kvašení trvá 3 dny.
Nezapomeňte pravidelně odstraňovat závaží a zelí propichovat, aby se uvolnil oxid uhličitý a zabránilo se tak zhořknutí.
Po třech dnech bude zelí málo slané a skladováním získá ještě více chuti. Hotové kysané zelí přendejte do sklenic a uložte je k uskladnění do lednice nebo do sklepa.