Byly zjištěny výživné ryby: jezte je dvakrát týdně, jsou plné selenu, fosforu a skvěle chutnají.

Užitečné vlastnosti

Ryby jsou zdrojem mnoha důležitých živin, které mají příznivý vliv na lidské zdraví. Ne všechny druhy ryb jsou však stejně prospěšné. Pro maximalizaci prospěšnosti je důležité vědět, jak si vybrat ty nejkvalitnější ryby.

Mořské nebo říční ryby?

Obecně se má za to, že mořské ryby jsou bohatší na omega-3 mastné kyseliny, zatímco říční ryby obsahují více bílkovin a železa. V praxi je však situace složitější. Mnoho oblíbených mořských ryb, jako je treska a pollock, se zmrazuje, čímž se ničí vitaminy. Některé říční ryby mohou obsahovat kontaminující látky. Proto nelze jednoznačně tvrdit o výhodách toho či onoho druhu – vše záleží na podmínkách lovu.

Opatrně s rybami z farem

Chov ryb je v posledních letech stále populárnější. Farmaceutické společnosti však často používají stimulátory růstu, antibiotika a hormony, aby urychlily produkci. To může způsobit, že chované ryby jsou méně zdravé, a dokonce škodlivé. Je lepší dávat přednost volně žijícím rybám.

Mořské plody jsou zvláštní hodnotou

Na rozdíl od ryb se olihně, krevety a ústřice zatím nedají pěstovat na farmách. Proto zůstávají jednou z nejcennějších mořských pochoutek.

Kritéria pro výběr ryb a mořských plodů

Při nákupu je důležité věnovat pozornost vzhledu produktu – volně žijící ryby mají velké ploutve a nerovnoměrné zbarvení. Důležité je také vybírat produkty od důvěryhodných dodavatelů.

Výběr správných ryb a mořských plodů může vašemu tělu poskytnout cenné živiny, které podporují zdraví a dlouhověkost.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *